Обликът на ключови места в София ще се променя след конкурси

Столицата ще си има цвят, за летните градини на заведенията ще се правят правила

Обликът на ключови места в София ще се променя след конкурси

Конкурси за облика на ключови места в София ще бъдат обявени през 2018 г. Сред тях са площадът пред Централната гара, пространството около храма "Св. Неделя", както и Градската градина и площад "Ал. Батенберг".

Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков при представяне на приоритетите на общината за 2018 г. в сферата на градоустройството.

Той планира още през следващата година да бъде избран цвят на София, за да се уеднаквят табелите в града, както и да се въведат централизирани изисквания към външния вид на летните градини към заведенията в центъра. Според Здравков работата по поставяне и премахване на външната реклама трябва да бъде възложена на общинска фирма, за да има ред и в този сектор.

Инвестиции около жп гарата

В момента Предгаровият площад е част от капитала на общинското дружество "Пазари Възраждане", което се опитва да отдаде направените там търговски обекти под наем. Мястото обаче на практика остава неизползваемо. Според арх. Здравков то има голям потенциал за развитие, тъй като се намира на 10 - 15 минути пеша от сърцето на града и има добри транспортни връзки - автобуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

"В близост има и значителен общински терен, където може да се направи сграда, която да трансформира цялото пространство и да го направи по-привлекателно за хората", смята Здравков.

Според него трансформирането на пространствата около гарата може да привлече инвестиции в частните терени, северно от жп линиите и да измести инвеститорския интерес от южните части на града. целта на конкурса е да се премахне маргинализирането на тази част от София.

Предгаровият площад на практика от години стои неизползваем. През годините бяха вложени средства за ремонт на т. нар. ротонда, за да се превърне в търговски комплекс. Наематели обаче така и не се намериха. Положението не се подобри и след ремонта на Централна гара. В частните имоти северно от жп линиите пък през годините имаше планове за изграждане на големи търговски сгради, но те също не се реализираха. Общината имаше намерение да предложи обособяването на тази територия като зона за високо строителство при разработването на промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община. В крайна сметка в парламента беше внесен проект, в който зони за небостъргачи би трябвало да се обособят около 7-и километър на бул. "Цариградско шосе" и при кръстовището на бул. "Царица Йоана" и Околовръстното шосе.

Повече пешеходни зони

В по-напреднала фаза е подготовката за конкурса за преустройство на пл. "Света Неделя" в сърцето на София. Заданието за изготвяне на проектите за конкурса вече мина обществени обсъждания. В него е заложено пешеходната зона по софийската ул. "Витоша" да се удължи с още 400 м и да обхване и част от бул. "Мария Луиза". Идеята е коли да не се движат и от бул. "Ал. Стамболийски" до ул. "Екзарх Йосиф", където са Централните хали и площад "Бански".

В момента основната пешеходна зона в столицата обхваща бул. "Витоша" от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Алабин". Предстои тя да бъде удължена с още 200 метра, като се прибави и участъкът пред Съдебната палата - от ул. "Алабин" до бул. "Александър Стамболийски". Движението там трябва да бъде спряно до 1 март догодина.

В заданието за пл. "Св. Неделя" се предвижда първо да бъде спряно движението на превозни средства до бул. "Мария Луиза". Движението на коли по пресичащите тази отсечка улици и булеварди ще се запази. Предвижда се пешеходците да пресичат над земята кръстовището на булевардите "Тодор Александров" и "Мария Луиза". В момента преминаването там става през подлез, който ще продължи да функционира.

Целта на конкурса е да се намери и решение за пешеходно свързване на пл. "Св. Неделя" с Градската градина. Според главния архитект това трябва да стане с обособяването на пешеходна зона по ул. "Съборна".

Преустройство на пл. "Батенберг"

Арх. Здравков планира през следващата година да тръгне и конкурсът за преустройство на т. нар. зона 3 в центъра на града, която включва Градската градина (пред Народния театър), пл. "Ал. Батенберг", част от булевард "Цар Освободител", пространството около Руската църква, както и площад "Николай Гяуров". За новия облик на тези пространства вече беше проведен конкурс, но резултатите от него бяха отменени.

Сега отново ще се търси най-доброто предложение за преустройство на тези пространства. Вероятно в заданието а конкурса ще бъдат заложени някои от препоръките за развитие на центъра на града, изготвени от студиото на датския архитект Ян Геел. Част от тях включват премахване на паркинга, който в момента заема голяма част от пл. "Ал. Батенберг", както и ограничаване на движението на коли.

За повече ред

Арх. Здравков си е поставил за цел през следващата година да бъде избран и цвят на София. Идеята е той да се използва в информационните елементи в града като табелите на улиците, а целта е те да бъдат уеднаквени.

Освен това с наредба ще бъдат въведени еднакви изисквания за външния вид на летните градини на заведенията в центъра, което ще засегне най-вече обектите по бул. "Витоша". Идеята е да има ясни правила за големината и външния вид на чадърите, тентите, кашпите. "Идеята е да излезем от ситуацията на полузаконност", обясни Здравков.

Главният архитект ще се опита да осъществи и една, по думите му, "екзотична идея" - работата по поставянето и премахването на елементите на външната реклама да бъде възложена на общинска фирма. В момента това се прави от фирмите за външна реклама, които не винаги поставяли билбордовете качествено. Освен това често се забавяли с премахването на рекламата, въпреки че договорът за поставянето ѝ е изтекъл. Здравков каза, че в такива ситуации "ми звънят от разни кабинети", за да останат дадени елементи до приключване на дадена кампания. Той очаква идеята да срещне голям отпор, тъй като фирмите за външна реклама вече недоволствали срещу нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?