Облякоха Борисов в есесовска униформа в знак на протест срещу забраната за пушене

Близо стотина хотелиери, ресторантьори собственици на казина и управители на нощни заведения в Русе излязоха на протест срещу пълната забрана за тютюнопушене в затворени помещения в събота. Те се събраха пред съдебната палата в града и настояха за връщане на стария режим.


С около 60% са намалели оборотите в казината и заведенията в Русе след тоталната забрана за пушене, която влезе в сила от 1 юни, отчетоха от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите. Протестиращите издигнаха плакати изобразяващи премиера Борисов и финансовия министър Симеон Дянков в есесовски униформи, които гласяха "Работодателите на сапун”. Те се заканиха, че ако управляващите не ги чуят ще сезират европейските институции.

30% от заведенията в Русе вече са затворени. Тенденцията е трайна и този процент ще стигне 50 след Нова година, смята Иво Христов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на хазартния и развлекателния бизнес. 20% от персонала вече е съкратен.

Според протестиращите забраната за пушенето не е с цел да се предпази здравето на хората, защото ако е било така, управляващите са щели да спрат продажбата на тютюневи изделия, а не да печелят от акциза им. Все пак те не дадоха смислен отговор на въпроса защо протестират половин година след въвеждането на забраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България