Облякоха Борисов в есесовска униформа в знак на протест срещу забраната за пушене

Близо стотина хотелиери, ресторантьори собственици на казина и управители на нощни заведения в Русе излязоха на протест срещу пълната забрана за тютюнопушене в затворени помещения в събота. Те се събраха пред съдебната палата в града и настояха за връщане на стария режим.


С около 60% са намалели оборотите в казината и заведенията в Русе след тоталната забрана за пушене, която влезе в сила от 1 юни, отчетоха от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите. Протестиращите издигнаха плакати изобразяващи премиера Борисов и финансовия министър Симеон Дянков в есесовски униформи, които гласяха "Работодателите на сапун”. Те се заканиха, че ако управляващите не ги чуят ще сезират европейските институции.

30% от заведенията в Русе вече са затворени. Тенденцията е трайна и този процент ще стигне 50 след Нова година, смята Иво Христов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на хазартния и развлекателния бизнес. 20% от персонала вече е съкратен.

Според протестиращите забраната за пушенето не е с цел да се предпази здравето на хората, защото ако е било така, управляващите са щели да спрат продажбата на тютюневи изделия, а не да печелят от акциза им. Все пак те не дадоха смислен отговор на въпроса защо протестират половин година след въвеждането на забраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?