Обмисля се 20 процента от концесионните такси да отиват за иновации

Двадесет процента от плащаните от концесионерите на държавата такси ще отиват за финансиране на иновации. Това предвижда предложение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), залегнало в проектозакона за иновациите, който е бил публично обсъден и предстои внасянето на текстовете му за одобрение в Министерския съвет, съобщи пред журналисти в четвъртък икономическият министър Делян Добрев.

Според него този закон ще създаде условия за ефективна иновационна политика и финансирането ѝ и отделянето на средства за това от концесионните възнаграждения е практика в много европейски страни. Някъде се отпускат дори 100 процента от събраните от концесии суми, обясни Добрев.

Той припомни, че за 2011 г. от концесии държавата е събрала 63 млн. лв. По закон 50 на сто от тези възнаграждения се предоставят на общините, на чиято територия работят концесионерите.

Добрев посочи, че през 2010 г. за научни изследвания, развойна дейност и иновации от държавния бюджет са били отделени 420 млн. лв. или 0.6 на сто от брутния вътрешен продукт, но не даде данни за 2011 г. Той припомни, че целта на правителството е до 2020 г. да се достигне финансиране от 1.5 на сто от БВП за иновации.

Окуражаващ е фактът, че през 2010 г. за първи път инвестициите в иновации от частния сектор, макар и с малко, но надхвърлят публичните разходи, което в реално изражение спрямо 2009 г. е почти ръст от 100 процента, каза министърът.

Министър Дончев подчерта по време на форума, че основният фокус на усилията на страна сега и след 2014 г. трябва да бъде създаването на фактори и генериране на растеж на икономиката. Той съобщи пред журналисти, че е започнала подготовката на стратегия за интелигентната специализация за следващия програмен период, каквато е препоръката на ЕК.

Тази стратегия ще бъде използвана като основа за пътя на публичното финансиране за иновации, за малки и средни предприятия, научна и развойна дейност, допълни Добрев. Тя ще послужи и за справяне със социалните, екологичните, климатичните и енергийните предизвикателства, демографските промени, ефективното използване на ресурсите и енергийната сигурност.

Според министъра перспективни за страната са сектори като информационните технологии, производството на малки серии машини, земеделието, фармацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес