Обмисля се и внос на газ от САЩ през връзката с Гърция

Обмисля се и внос на газ от САЩ през връзката с Гърция

С реализацията на връзката между газовите системи на България и Гърция и планираното участието на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" в строежа на терминал за регазификация на втечнен природен газ край Александруполис, страната ни ще може да осигурява доставки от по-далечни дестинации, дори и от САЩ. Това е коментирала енергийният министър Теменужка Петкова пред участниците в петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в азерската столица Баку в сряда.

Именно през Южния газов коридор и интерконектора между България и Гърция се предвижда да се доставя у нас "Булгаргаз" от края на 2020 г. 1 млрд. куб. м азерски газ от находището "Шах Дениз ІІ". Още над 500 млн. куб. м от годишния капацитет от 3 млрд.  куб. м на връзката са резервирани от други доставчици

"България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна Европа преминава Южният газов коридор – четвъртият коридор за газови доставки за Европа. Той укрепва енергийната сигурност не само на нашата страна, а и на целия Европейски съюз", заявила още Петкова, цитирана от пресцентъра на енергийното министерство.

Като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност на страната тя е посочила завършването на междусистемната свързаност в региона, част от която е и газовата връзка с Гърция.

По думите на Петкова този интерконектор е ключово звено от Южния газов коридор и от съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикалния газов коридор за доставки от юг към север. Тя информирала участниците във форума, че правителството планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на тази година и да приключат през 2020 г. в синергия с пуска на Трансадриатическия газопровод (ТАП), който също е част от Южния газов коридор.

Бъдещото завършване на междусистемната връзка с Гърция ще е исторически момент за целия Европейски съюз, заявила по време на форума Сандра Удкирк, заместник-помощник секретар в Бюрото за международно енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ.

Петкова запознала участниците в срещата и с концепцията за изграждане на газов хъб в страната, която се реализира в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, допълва се в съобщението.

В Баку Петкова е придружавана от българския директор на проектната компания за строежа на българо-гръцката газова връзка Теодора Георгиева, както и от шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. На форума е бил представен и напредъкът на изграждането на Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който също е част от Южния газов коридор.

"Трите проекта имат изключителна синергия и реализирането на възможността интерконектора Гърция-България да бъде свързан с TAП и TAНАП ще доведе до утвърждаването на нов енергиен маршрут, който ще увеличи енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки за целия регион“, заявила Георгиева, цитирана в съобщение на проектната компания "Ай Си Джи Би". Тя обърна внимание, че проектът наскоро получи разрешение ат гръцката страна за строежа на трасето на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини на гръцка територия.

Георгиева допълва, че всички ключови обществени поръчки за старта на строежа са в ход и до месец ще бъде обявен инженер-консултантът.

До около 20 март се очаква да бъдат подадени офертите за проектиране и строеж на трасето, след като пет кандидата бяха допуснати до финалната фаза на търга на стойност 140 млн. евро без ДДС. Три компании пък бяха поканени да подадат оферти за доставка на тръби за 60 млн. евро без ДДС. 

Преди ден "Ай Си Джи Би" отвори офертите на кандидатите да консултират реализацията на проекта. 12 фирми и консорциуми участваха в процедурата, но до финалния етап са допуснати сами четирима претенденти д аполучат поръчката за 8.45 млн. евро без ДДС.

С цена от 5.67 млн. евро най-добро е предложението на консорциум "Тибеи", в който влизат белгийската "Трактебел" (Tractebel), българските "България инженеринг" и "Ипсилон консулт", както и австрийската "Интбер" (Intber), пише изданието "Капитал".

Другите три кандидата, допуснати до отварянето на ценовите оферти, са били италианските "Енереко", обединение "Техинт" между компанията "Текника Интернационале" и "Техфем" и  "Технип Итали Диреционе Лавори".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес