Обмисля се изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените

Обмисля се изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените

Пенсионната възраст за мъжете и жените да бъде изравнена, обмислят в социалното министерство. Това обяви в четвъртък пред бТВ социалният министър Тотю Младенов.

"Ние трябва да мислим оттук нататък постепенно да изравним годините за пенсиониране за мъжете и за жените, защото в крайна сметка жените живеят много повече от мъжете", посочи той.

В момента мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените на 60-годишна възраст.

Младенов обясни, че темата подлежи на дискусии преди да бъде взето окончателно решение.

Идеята за изравняване на пенсионната възраст обаче предизвика остра негативна реакция от страна на КНСБ. В специална, разпространена до медиите позиции се казва, синдикатът "ще използва всички законови мерки и средства, за да се противопостави и да не допусне увеличение на пенсионната възраст, под какъвто и да било предлог".

Според синдикалистите "преднамерената и съзнателно извършена в полза на бизнеса декапитализация на пенсионната система може да се преодолее с дългосрочни и консенсусни мерки за повишаване на заетостта, производителността на труда и доходите и "опитът този проблем да се прехвърли върху утрешните пенсионери, чрез увеличение на пенсионната възраст, е неморален и циничен, и няма да реши проблемите с дефицита на пенсионната система, а само временно ще "закърпи" дупката".

Същевременно социалният министър обеща кардинални промени по отношение на мерките на пазара на труда. "Анализът, който направихме, сочи, че през последните 4 години и половина са похарчени 65 милиона лева за квалификация на заети и на безработни. Обучени са 137 хиляди човека. Има пълно несъответствие в момента на пазара на труда по отношение на търсенето и на предлагането на работна ръка", каза Младенов.

Той допълни, че през другата седмица свиква консултативен съвет с участието на социалните партньори, на представители от научните среди.

"С тях ще се опитаме да направим държавната политика по отношение на квалификацията на работната ръка. Тя ще засегне и образователната система, особено професионалното образование. Защото не е логично държавата да харчи пари и ефектът от това да е почти нулев по отношение на квалификацията на работната ръка. Бизнесът търси определени специалисти", посочи Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?