Обмисля се каймата “Стара планина“ да е само от прясно месо

Обмисля се каймата “Стара планина“ да е само от прясно месо

След като миналия петък министърът на земеделието Мирослав Найденов допусна възможността в месните продукти “Стара планина“ все пак да се допуска влагането на забранената соя, в сряда той отхвърли идеята за промяна на критериите. “Производителите да си намерят подправки без соя“, отсече Найденов по повод наличието на такава добавка в използваните от месопреработвателите подправки.

В добавка министърът каза, че се обмисля да се въведат нови изисквания за производството на кайма по стандарта и тя да се прави само от прясно месо.

По този начин ще бъде стимулирано българското животновъдство, каза министърът след среща с животновъдни организации при премиера Бойко Борисов.

По-рано през деня Найденов коментира, че няма как да се изисква всички продукти по стандарта “Стара планина“ да се правят от прясно месо, тъй като това би означавало да се ползва само българска продукция, което е вид протекционизъм, забранен от ЕС, а и нямало да достигне наличното производство в страната. То и без това сега не можело дори да задоволи консуматорските нужди на населението.

Месопреработвателите коментираха идеята каймата да е само от прясно българско месо като добра, но трудно достижима.

Нова лаборатория, която ще може да прави количествен анализ на съдържанието в месните продукти, произведени по стандарта "Стара планина", ще заработи до две седмици. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред бТВ в сряда.

Консумативите за работата ѝ ще бъдат финансирани от Асоциацията на месопреработвателите, както бе договорено в края на миналата седмица. Тогава стана ясно, че соята в колбасите, уличени, че съдържат забранената добавка, е под 0.1 процента.

На 13 октомври Найденов обяви, че четири фирми са нарушили стандарта “Стара планина“ и лицензите им за този вид производство бяха отнети. Дружествата поискаха повторни анализи, тъй като направените в България са само за наличие на соята, но не и за количеството на съдържанието ѝ. Проби в Германия установиха, че в продуктите на едната фирма - “Унимес“, няма от забранената добавка, а в асортиментите на “КЕН“, “Сами-М“ и “Лалов и Вачев“ има под 0.1 процент.

Производителите обясниха, че соята се е смесила с месото чрез подправките, в които тя се влага като стабилизатор, или чрез обработката на вносното месо със соев концентрат. За анализ в Германия бяха пратени и подправките, но резултатите още не са дошли.

От Министерството на здравеопазването пък още не се били произнесли категорично какъв процент соя би могъл да предизвика алергична реакция.

Найденов, който в петък обяви, че ще се промени стандартът, за да допуска до 0.1 или 0.25 на сто соя, сега каза, че за това всъщност настоявали месопреработвателните фирми. Той обаче бил категоричен, че не трябва да се правят изключения и след като соята е забранена в продуктите “Стара планина“, това трябва да остане така.

В същото време обаче агроминистърът коментира, че не може да се постави условие на месопреработвателите да правят продуктите по този стандарт само от български и от прясно месо, за да се избегне опасността от попадане на соя чрез обработката на вносното месо.

Земеделският министър е убеден в полезността на въведените от неговото ведомство изисквания към хранителните продукти, давайки за пример как стандартът за млякото е довел до бързо повишаване на изкупната цена от 30 ст. на 70 ст. за литър. Той защити и намерението за въвеждане на подобни задължителни критерии и производството на вино и ракия, които е възложено да разработи Изпълнителната агенция по лозата и виното.
България ще иска от ЕС защита на ракията като традиционен продукт, каза още Найденов. По думите му това ще свали сегашната цена на акциза за алкохолната напитка от 4.40 лв. на 2.20 лв за литър и ще стимулира производителите да правят ракия от истинско грозде, а не от житен дестилат, от който на практика “става водка с мирис на ракия“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес