Обмисля се компенсиране на общините с наложени неправилно финансови корекции

Томислав Дончев, сн. БГНЕС

Държавата обмисля как да компенсира онези общини, които несправедливо са пострадали от наложени им финансови корекции по европроекти заради независещи от тях нарушения. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред местната власт в четвъртък по време на годишната конференция на сдружението на общините.

Ще измислим какво да направим, нямате основание за притеснение, обърна се Дончев към общините. Корекциите на ниво държава и общини са 300 млн.лв. за последната година, това е един процент от държавния бюджет. Сред корекциите има и такива, които са справедливо наложени, има и такива, които са с безумни аргументи, каза Дончев. Те обаче са вече наложени и са докладвани на ЕК и връщане назад няма, обясни вицепремиерът, който изрази увереност, че ще се намери начин да се реши въпросът, но 100 процента компенсиране на корекциите не е възможно.

Той определи като добра новината от същия ден от Брюксел за възстановяването на плащанията по оперативната програма "Регионално развитие" за изтичащия програмен период.

Според Дончев децентрализацията на местната власт не е проблем, защото общините не само имат права, ами са и претоварени с отговорности. Това, с което имаме проблеми, са фискалните аспекти на децентрализацията, отбеляза вицепремиерът.

Задачата ни за 2015 г. е да преосмислим модела и отношенията общини-държава в събирането на данъците, не само местните, каза Дончев. По думите му има няколко идеи за преотстъпване на част от държавните вземания към общините като данък добавена стойност, корпоративния данък, данъка върху доходите на физическите лица.

Според Дончев трябва да се разширят възможностите на общините за провеждане на икономическа политика. Местната общност трябва да преценява дали данъците да са по-ниски или по-високи. Необходимо е големите тежки дисбаланси да не се решават само със субсидия от националния бюджет, но и с различна данъчна ставка.

Само така едно място ще стане по-привлекателно за работа и инвестиции, а друго ще успее да овладее суперконцентрацията на хора, каза Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?