Обмисля се местенето на Седмо РПУ в Студентския град

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев огледаха в понеделник терен, на който може да бъде построена нова сграда за 7-мо РПУ. Мястото е до 36-и блок в Студентски град и е незавършена постройка от 1991 година, в която е трябвало да се помещава модна къща.

Главният секретар на МОН Димитър Танев обясни, че целият парцел е с площ 5 дка и въпреки че по сградата не е било работена дълго време, тя е годна за завършване и няма нужда да бъде разваляна.

Само с известни укрепвания конструкцията може да бъде ползвана, а теренът е публично-държавна собственост.

Просветният министър обясни пред репортери, че варианта за нова сграда на 7-мо РПУ е обмислян преди започването на протестите, които бяха породени след убийството на студента Стоян Балтов.

"Както виждате, дори и след като протестите приключиха, ние продължаваме да занимаваме с въпроса", посочи Вълчев. Запитан защо този терен не е бил използван за изграждане на нови общежития, Вълчев каза, че по това време не само не са изграждани нови общежития, но и дори не е било заченато ремонтирането на старите.

"Ако това е приоритетен обект, колкото и средства да са необходими, те ще бъдат намерени", каза още той.

От своя страна вътрешният министър посочи, че в кратки срокове ще приключат проверките на терени за изграждането на нова сграда на 7-мо РПУ, за да се вземе решение и да се премине към строителство. Той обясни, че полицейското управление в Студентски град обслужва и кв. "Младост", където не са срещнали разбиране от общината за място. При този вариант можем да отидем към строителство в Студентски град, посочи Миков.

Миков каза още, че изграждането на сградата ще бъде с бюджетни средства, но все още няма разчети. Нека първо направим оценка на незавършеното строителство, на проектните нужди и след това ще стане ясна цялата стойност, каза министърът на вътрешните работи.

Споделяне

Още по темата

Още от България