Обмисля се нов десен опозиционен блок около ДСБ

Атанасов: Сектор "Сигурност" се управлява от Борисов и Доган

Обмисля се нов десен опозиционен блок около ДСБ

Нов десен опозиционен блок може да бъде изграден около ДСБ. Това стана ясно от думите на народния представител от Реформаторския блок Атанас Атанасов пред бТВ във вторник.

Депутатът не даде повече подробности, но каза, че това е една от идеите, които от партията обсъждат като бъдещи действия в опозиция.

"В момента текат много сериозни разговори в ДСБ и свързаните граждански среди... Една от идеите е около ДСБ да се изгради нов десен опозиционен блок. Вече другото е въпрос на технология", каза той, затвърждавайки направените преди коледните празници от Радан намеци в тази посока.

По думите на Атанасов ДСБ остава част от Реформаторския блока. "ДСБ създаде Реформаторския блок. Както в много формации има различни крила, така и в РБ. Опозиционното крило на Реформаторския блок се нарича ДСБ... ДСБ не може да бъде смокинов лист на това управление", допълни той.

"ДСБ ще търси обединение около себе си на възможно колкото се може повече формации", каза преди дни лидерът на партията.

"Заставаме в опозиция на това управление и започваме да се готвим за предстоящите президентски избори. Там ще се види кой колко тежи", каза Атанасов.

По думите му обаче, ако има някой който трябва да обяснява позициите си, това са партньорите на ДСБ в РБ, които остават в управлението, въпреки че са се явили на избори и са влезли във властта с ангажимента да отстранят ДПС от нея.

След гласуването на промените в Конституцията и оставката на Христо Иванов като правосъден министър Радан Кънев свали подкрепата си за управляващите и партията обяви, че преминава в опозиция. Останалите четири партии в блока решиха да продължат участието си в управлението, като се очаква да се подпише допълнителен анекс към споразумението с ГЕРБ.

Атанасов обясни още, че е подал оставката си в качеството на председател на вътрешната комисия в парламента, защото не желаел повече да легитимира "управлението на сектор "Сигурност", което по думите му е "орташко между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка".

"Борисов с голяма мъка освободи миналата година главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, без да пипне никой друг в структурите, но сегашният главен секретар на МВР Георги Костов е още по-лоялен“, коментира Атанасов.

Според него в ДАНС има две управления, които са паралелни - една част се отчита в Сараите на Доган, друга се опитва да работи за държавата.

"Сергей Станишев се споразумя с Доган за създаването на правителството на Орешарски, че сектор "Сигурност" ще бъде даден на концесия на сарайско-библиотекарската групоровка, и Борисов продължи тази концесия", каза Атанасов.

Според него службите за сигурност са били замесени в скандалите в ДПС, като Георги Костов е инициирал свалянето на охраната на Лютви Местан.

Според Атанасов случаят е бил за назидание на електората и да покаже, че Доган е едноличен лидер на движението.

"Доган е най-значимият търговец на влияние и за последната година се убедихме, че държавата се управлява съвместно от Борисов и Доган. Големият проблем на ДПС не е, че е базирана на етническа основа, а че е класическа мафиотска организация, допълни Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България