Обмисля се нова организация на матурите догодина

Обмисля се нова организация на матурите догодина

Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) обмисля следващата година държавните зрелостни изпити да се организират по нов начин, обяви просветният министър Сергей Игнатов в четвъртък.

“Тя може да бъде например, както се тегли жребият за футбола - да се обявят 25 автори или направо да се формулират 25 теми, но всяка от тях трябва да се размножи на дискове – около 2000 екземпляра“, обясни Игнатов.

Той добави, че се търси вариант "в купата за изпита да има повече теми" и трябва да се намерят средства, които да подсигурят тази възможност.

Според министър Игнатов този нов вариант е възможен, но според експертите бил много скъп. Не стана ясно обаче кое е толкова скъпото в размножаването на темите на повече дискове.

Отдавна се предлага в деня на изпита да се тегли една измежду 50 теми, така че да не може да се правят спекулации.

Министърът обаче смята, че това няма да реши проблема. “Ако матурите догодина се организират по този нов начин, пак ще има напрежение. То няма да бъде свързано с това, че е изтекла информация, а ще е свързано с мнения "какви са тези човеконенавистни експерти, които са измислили такива трудни и непостижими теми за нашите деца", каза министърът.

Той заяви, че засега е спокоен и очаква резултатите от МВР дали е имало изтичане на информация от матурата по български език и литература. Засега нямаме основание да се съмняваме в никой от нашите колеги от МОМН, резултатите от контакта с родителите също показват, че има спокойствие, коментира Игнатов.

Той каза, че експерти от МОМН са заявили в разговори и в декларации, че не дават уроци на ученици. Оттук нататък нещата са в ръцете на МВР. По думите му Синдикатът на българските учители също е направил проверка в цялата страна и твърди, че няма никакви основания да се смята, че темата за матурата изтекла.

Въпреки това за предстоящите изпити след седми клас министерството още повече "свива възможността за изтичане на информация".

По думите му мерките за сигурност били “до такава степен, че в момента никой не знае какви теми въобще се обсъждат“. Той каза, че двама експерти "в следващите дни ще работят нощем в ограничен кръг, когато става записването на дисковете за изпитите след седми клас".

Игнатов призова за спокойствие родителите и учениците и допълни, че министерството прави всичко възможно и не е хубаво да се мисли за работещите в системата на образованието и в министерството като за едни "много лоши и отвратителни хора, които се чудят как да унищожат благоденствието на българските деца".

Изпитът по български език след седми клас ще е на 27 май, а по математика на 31 май.

Споделяне

Още по темата

Още от България