Обмисля се опростяване на концесионни такси срещу безплатни шезлонги и чадъри

Обмисля се опростяване на концесионни такси срещу безплатни шезлонги и чадъри

Министерството на туризма работи върху различни варианти за спасяване на летния сезон и един от тях е, при възможности на бюджета, да бъдат опростени концесионните такси за ползване на плажове през 2020 г. срещу предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на посетителите. Това каза ресорният министър Николина Ангелкова пред БНТ във вторник.

Работим в посока късно лято – през юли и август, с оглед ситуацията с коронавируса в страната, каза тя. По думите ѝ ведомството работи по различни мерки и кризисна рекламна стратегия. "Поддържаме нивото но комуникация с партньорите във всяка страна, които са в същото положение. Непрекъснато сме в диалог за подготовката на късно лято. Разработили сме схема за ваучери за почивка към българите. Работи се изчисления, според възможностите на бюджета, ако отпаднат концесионните възнаграждения за 2020 г., да има безплатни шезлонги и чадъри", обясни Ангелкова.

В последния месец правителството ударно обявява процедури за отдаване на плажове на концесия и сключва договори с фирми за стопанисването им. Част от тях са със съмнително минало, свързано със силовите групировки.

Министърът на туризма обясни, че през тази година изтичат 54 концесии на плажове, стартирали са 38 нови процедури и други 18 процедури за отдаване под наем на пясъчни ивици.

"Да видим какво ни очаква края на май – юни и ще имаме готовност за реакции. В момента се разработва електронно приложение, което ще позволява да се провери на кой плаж има свободни чадъри и шезлонги, на какво отстояние са те и какви са хигиенните условия в района", обясни тя какви други мерки се обмислят за спасяване на сезона. 

Сред тях е и отстоянието между спасителите на плажа да е 150 метра, а не 100, като това няма да важи в националните курорти. Ангелкова подчерта, че това е само предложение, което ще се обсъжда спрямо развитието на разпространението на коронавируса.

Към момента няма отменени резервации от 15 юни нататък за българското Черноморие. От 13 март до 13 юни е спрян сезонът. При отменени полети и почивки се насърчават ваучери за ползване на платените вече суми от страна на туристите, обясни Ангелкова. 

От над 70 000 регистрирани безработни по данни на Агенцията по заетостта у нас, 23.7% от тях са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство". По отношение на мярката 60/40 към момента близо 48.7% са се възползвали от тази мярка от този сектор, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Това са над 38 хил. запазени работни места, което показва,  е тази мярка дава резултат, макар и да не удовлетворява напълно очакванията на работодателите, допълни тя.

Аниматорите, екскурзоводи - самоосигуряващи се и други ще могат да се възползват от безлихвения заем с гратисен период и възможност за връщане до 10 години, каза още министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?