Закрепостяване

Обмисля се пълна забрана за отказ от парно и месечно отчитане на топломерите

От юли цената на топлоенергията може да падне, но няма да компенсира увеличението от април

Обмисля се пълна забрана за отказ от парно и месечно отчитане на топломерите

Трябва да се въведе пълна забрана за отказ на гражданите от централно топлоснабдяване. Това обяви във вторник заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов на национална кръгла маса по проблемите на топлофицирането на страната.

В момента работна група обмисляла забраната да влезе като една от промените в Закона за енергетиката, които ще влязат на второ четене в икономическата комисия на парламента.

И сега в закона има забрана за демонтаж на радиаторите, но съществува възможност цял блок с решение на общото събрание на етажната собственост да се откаже от топлоподаването като се запечата абонатната му станция. Тогава гражданите в блока не плащат нищо и всеки собственик избира начин за отопление на апартамента си.

"Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия, от която потребителите сами ще се откажат", посочи като аргумент заместник-министър Николов.

Той подкрепи и въвеждането на месечно отчитане на ползвана топлоенергия от домакинствата. Това също ще залегне в промените в Закона за енергетиката.

Ако отчитането всеки месец на топлоенергията залегне в окончателния вариант, то би могло да се плаща, например, от самото топлофикационно дружество или от самия потребител. "Ще има опция за "по желание", но като цяло ще вървим към варианта ежемесечно отчитане", посочи заместник-министърът.

Според него при всички случаи ще трябва Законът за етажната собственост да бъде синхронизиран със Закона за енергетиката и това била причината за забавянето на промените. Това е така, защото месечното отчитане трябва да се въведе за цял блок, за което е нужно решение на общото събрание. Желателно е собствениците да имат и измервателни уреди на радиаторите с дистанционно отчитане, които облекчават процеса на засичане от служителите на дружествата за топлинно счетоводство.

По думите на Николов като цяло с този вид отчитане ще се понижи цената за потребителите, защото повишаването на доверието ще намали отказа от потребление на топлинна енергия.

Има потребители в Пловдив, Варна, дори в София, които ползват уреди, позволяващи месечно отчитане на топлоенергията, но не навсякъде е така, каза още той. По думите му изравнителните сметки веднъж годишно изненадват доста от потребителите и накърняват доверието в отчитането и в плащането.

В подкрепа на месечното отчитане се обяви и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, който обаче уточни, че трябва да остане опцията за избор.

Тези, които предпочитат един път годишно отчитане, каквато е практиката в повечето европейски страни, нека да го правят един път годишно, каза той.

При месечното отчитане се създава доверие на самите клиенти към топлоснабдителната услуга, тъй като пряко и веднага ще се отразяват промените в количеството топлинна енергия, която ползва един потребител върху неговата сметка, отбеляза той.

По отношение на цената на топлоенергията председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че от 1 юли тя може да падне между 5 и 7%, като с толкова ще поевтинеят сметките за топла вода спрямо сегашните. Това ще стане, ако "Булгаргаз" започне да купува газа от Русия с 10% по-евтино, както се договориха българската и руската страна.

Цената на топлоенергията за битовите абонати обаче се вдигна от 1 април с 9% в столицата, така че евентуалното ѝ намаление от 1 юли няма да понижи сметките за топлата вода спрямо началото на годината.

Според Семерджиев тази прогноза ще е валидна, ако няма резки промени в цените на горивата на световните пазари. Тогава намалението на цените на топлофикационната услуга би могло да е валидно и към началото на отоплителния сезон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?