Обмисля се пълнене на хазната с продажба и аренда на държавни земи

Обмисля се пълнене на хазната с продажба и аренда на държавни земи

Два варианта за осигуряване на бюджетни средства от продажбата или арендуването с авансово плащане на терени от Държавния поземлен фонд, разработва Министерството на земеделието и храните. Това съобщи в петък пред журналисти агроминистърът Мирослав Найденов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което е била обсъдена тази идея на синдикатите.

В момента има 1.3 млн. декара държавни земи, които правителството мисли да отдаде под аренда за обработване, като предложението на профсъюзите било част от нивите направо да се продадат. Друг вариант е дългосрочното им отдаване под аренда, като наемателите внесат авансово по-голямата част от дължимите суми за ползването на нивите.

Според изчисленията на Найденов при продажба на 1 млн. дка при търгове в хазната може да влязат около 400 млн. лв., тъй като в момента пазарните цени за между 350 и 400 лв. за декар. Освен това от държавните земи може да се предложат за продажба или аренда големи площи и очакванията са, че към тях ще проявят интерес инвестиционни фондове или големи производители, защото при обработката на големите терени спада себестойността на разходите по отглеждането на продукцията.

По думите на Найденов интерес към държавните земи проявявали и компании от Катар и Кувейт.

Само преди дни в Доха бе подписано споразумение за създаване на българо-катарска инвестиционна компания, в която Катар да вложи 500 млн. долара и която да работи именно по проекти в българското земеделие, туризма, енергетиката и инфраструктурата. .

До понеделник земеделският министър трябва да разработи доклади с икономически разчети за ефекта от прилагането и на двата варианта, за да се избере този, който ще се прилага.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?