Обмисля се пластмасовите бутилки да се връщат срещу пари

Ще отпадне изискването от догодина хората да предават безвъзмездно на общините метални и електронни отпадъци

Обмисля се пластмасовите бутилки да се връщат срещу пари

Възможността у нас да се въведе подобна на германската система за връщане на използваните пластмасови бутилки от вода или безалкохолни напитки срещу заплащане се анализира от германска фирма, специализирана в тези дейности, съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя каза още, че ще отпадне изискването от догодина хората да предават безвъзмездно на общински площадки отпадъци от черни и цветни метали и стари домакински уреди, след като и Конституционният съд, и антимонополната комисия обявиха, че това нарушава правата им и пречи на пазара.

Немската компания ще проучи националното законодателство и ще анализира дали е икономически обосновано у нас да се приложи  системата за обратно изкупуване на пластмасовите бутилки. За да стане това приложимо и да работи така, че да се отчита изкупения обратно отпадък, трябва същи така да въведе маркировка на пуснатите от производители и търговци такива опаковки на пазара, за да им се възстановяват разходите, обясни Василева. Тя припомни, че подобен анализ, изготвен през 2011 г., е показал, че платеното връщане няма да е икономически обосновано. Тогава обаче не бяха дадени аргументите в подкрепата на тази теза.

Не стана ясно кога ще е готов новият анализ и евентуално ще стане възможно да заработи подобна система у нас, която да стимулира финансово потребителите да събират разделно отпадъците си, а не да ги хвърлят в общия боклук, както правят голяма част от хората в момента. Подобна мярка също така ще ограничи ровенето на клошарите в сегашните контейнери за разделно събиране на отпадъците от опаковки, за да ги предават на вторични суровини. Практиката им да обръщат или разбиват тези контейнери се посреща на нож както от гражданите, така и от организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, които инвестират в специалните контейнери и събирането им, но в същата време не може да използват отпадъците и да ги отчитат. Това от своя страна застрашава изпълнението на техните задължения и може да търпят санкции от екоминистерството.

По думите на Василева, в момента ведомството провежда широк кръг от разговори с всички оползотворяващи и рециклиращи организации за необходимите според тях поправки в Закона за управление на отпадъците, за да може след консултации да бъдат изготвени и предложени на Министерския съвет законови корекции. Това трябва да стане до през юни, според законодателната програма на правителството, посочи екоминистърът.

Тя допълни, че в момента заместникът ѝ Красимир Живков, който отговаря за отпадъците, работи по изготвяне на становище по препоръките на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за поправки в Закона за управление на отпадъците. КЗК обяви, че негови текстове нарушават конкуренцията на пазара с неоправдано високи банкови гаранции за площадките за предаване на цветни и мерни метали, както и изискването да не се плаща в брой за предадени подобни вторични суровини.

Екоминистърът не се ангажира с коментар по конкретните искания на рециклиращи организации за сваляне на гаранциите им, за въвеждане на лицензи и за автоморгите и изискване да се плаща по банков път при предадени отпадъци за над 1000 лв. От думите ѝ обаче стана ясно,че държавата ще даде шанс на площадките за отпадъци да работят за общините.

Според сегашните изисквания на Закона за управление на отпадъците от 2016 г. всяка община трябва да е изградила площадка, на която всеки да може да предава отпадъците от дома си като печки, хладилници, компютри, включително цветни и черни метали, килими, стари бои и домакински химикали, които са опасни за околната среда. Това изискване ще остане, заяви Василева. Със сигурност ще отпадне изискването това да става безвъзмездно от страна на гражданите, допълни тя.

Кметовете обаче няма да са длъжни на всяка цена да отделят терен  за такава общинска площадка, а ще могат да ползват и частни такива, ако искат. "Такава общинска площадка може и да е вече съществуваща частна, на която да се възложи чрез обществена поръчка този ангажимент“, обясни Ивелина Василева. "Няма да има повече отлагателни срокове за кметовете, които не са изпълнили това свое задължение. Не се изисква особен финансов ресурс за това, въпрос на желание е“, допълни тя по повод това, че веднъж бе променен срокът за общинските площадки за отпадъци.

Екоминистърът и директорът на софийската регионална екоинспекция Ирена Петкова обясниха, че контролът върху всички видове дейности, свързани със събирането и рециклирането на  отпадъците, е бил засилен в последните месеци и ще остане такъв.

Споделяне

Още от Бизнес