Обмисля се поправка, според която шофьорските книжки да станат безсрочни

Премиерът заръчал никой, ангажиран с административните облекчения на гражданите, да не излиза в отпуск

Обмисля се поправка, според която шофьорските книжки да станат безсрочни

Докато не бъдат факт новите улеснения на гражданите при контакт с администрацията, което се очаква да се случи още тази есен, никой от ангажираните с промените няма да излиза с отпуск. Това заръчал министър-председателят Бойко Борисов, стана ясно от думите на председателят на новата агенция "Електронно управление" Росен Желязков пред Нова телевизия във вторник.

Като част от административната реформа в "Пътна полиция" се обмисля да не се пререгистрират превозните средства, когато те бъдат купени от човек от друг град, съобщи Желязков. Не е изключено да се приеме и поправка, според която шофьорските книжки стават безсрочни, а не както сега да важат десет години.

Росен Желязков описа и как трябва да се случи услугата, смяна на собствеността на автомобил, при новата организация на работа. "Още след посещението при нотариуса, цялата информация за страните и моторното превозно средство се изпраща в КАТ. Там изготвят талона, на страницата си информират в кой ден и час човек може да отиде и да си го вземе. Всичко се плаща на пос терминал или по електронен път. От КАТ пращат данните в общината по местоживеене на новия собственик. Това е посоката, в която вървим", обобщи Росен Желязков.

Той поясни, че електронното управление не е екзотика. "В идеалния вариант имате електронна идентичност. Заявявате, че искате да ползвате услугата, автентикира се вашата идентичност и оттам нататък започват да си общуват регистрите", посочи Желязков.

Председателят на агенция "Електронно управление" допълни, че МВР, ГРАО и Агенция по вписванията могат взаимно да ползват данните си, но не могат да започнат да предлагат повече електронни услуги, защото липсва електронната идентичност. Според Росен Желязков електронното управление е призвано да създаде цялата инфраструктура за промяна и трансформацията в администрацията. "Бягам от думата реформа, защото е втръснала на всички", каза още той.

Росен Желязков уточни, че само, за да отпадне свидетелството за съдимост и тази справка да се прави автоматично, трябва да се променят над 40 закона и повече от 240 наредби. Според него електронното управление ще премахне задушаващата корупция.

Росен Желязков посочи, че в България се губят 26 млн човекочаса годишно в административни услуги. "Това е огромна загуба за икономиката", обобщи той.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?