Обмисля се рестарт на санирането с 1.6 млрд. лв.

Ще се ускоряват инфраструктурните проекти, които като цунами да извадят страната от кризата

Обмисля се рестарт на санирането с 1.6 млрд. лв.

Правителството обмисля дали да рестартира спряната национална програма за безплатното саниране на панелките като икономическа антикризисна мярка срещу последиците от коронавируса и да се финансират с 1.6 млрд. лв. изостаналите от предишните дейности одобрени проекти. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция в четвъртък след среща при премиера Бойко Борисов с представители на Камарата на строителите в България.

Браншът е поискал от кабинета възобновяването на санирането, което ще осигури заетост на останалите без работа както нискоквалифицирани, така и висококвалифицирани хора, а също и на завърналите се у нас 25 хиляди строителни работници от чужбина. Представителите на строителния бизнес коментираха, че инфраструктурните проекти не трябва да се спират, каквито предложения има с идеята да се разпределят средствата от тях в помощ на засегнатите от кризата хора и фирми. Напротив, те искат ускоряването и разширяването им, което като "строително цунами" да изведе страната ни до стабилни нива на икономически ръст.

Друго тяхна предложение е да отпадне забраната за строителни дейности между 14 и 16 часа или да се прецизира кои дейности с шум над колко децибела да не са разрешени. "Канада минава на трисменен режим на работа, там хората улави ли са? Да приемем работата между 14 и 16 часа като икономическа мярка срещу коронакризата", призова Валентин Николов, председател на Камарата на строителите в България.

Санирането - с пари от бюджета или от заеми

Нанков обясни, че е възможно да се възобнови програмата за саниране, чрез финансиране на 3250 проекта за саниране на сгради, които са подали документи и са били на фазата одобрение на средствата, когато тази мярка бе прекратена. По груби сметки става въпрос за 1.6 млрд. лв., но този финансов ресурс в момента не е наличен, каза Нанков.

"Обсъждано дали да са от бюджета или заемни средства, но това ще създаде устойчива заетост в малките и средни предприятия. Обмисля се механизъм за възобновяване на програма и приемане на критериите за финансиране на проектите и за избор на фирмите, които да участват нови правила по ценообразуване и референтни цени по дейности", каза зам.-регионалният министър.

При рестарт на санирането около 150 хиляди могат да започнат работа, а това ще има мултиплициращ ефект върху общо половин милион души, отбеляза Николай Николов зам.-председател на камарата. Според него предишната програма за саниране несправедливо е била обругана и едва един процент са били проблемните блокове, показвани от медии как текат след ремонтите, но това било отстранено в рамките на гаранция, на ен била показано от медиите. Покрай санирането живнаха хотели, ресторанти в малките населени места, каза Николай Николов.

Валентин Николов даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на близо 1.2 млн. жилища. Италианците разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната, коментира той.

"Ние сме готови при наличност на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес", поясни представителят на строителите.

Ускорени проекти и плащания

Нанков успокои бранша, че работата по задействаните вече пътни проекти ще продължи, а до края на годината ще бъдат обявени и обществени поръчки за 700 млн. лв. за изпълнение на ВиК проекти, финансирани по оперативната програма "Околна среда" 2014-2020. Отделно държавният ВиК холдинг, чийто капитал е 1 млрд. лв., ще обявява поръчки за водна инфраструктура и през тази и следващата година това ще е основен акцент в строителния бранш, по думите на зам.-министъра. Той допълни, че в момента са ускорени плащанията към строителите, за да може и те да се разплащат с контрагентите си – доставчици на услуги.

"Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция с 20 страни от ЕС. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо "строително цунами". Върви ли строителството, върви всичко", заяви Валентин Николов и направи препратки как европейски страни са излизали чрез строителство от икономически кризи, включително след война.

Строителството като гъба

"Строителството е единственият сектор, който много бързо може да увеличи обема си на работа и разширяване на работниците, без да са необходими особени капиталови инвестиции. Строителството може да нараства като гъба и там може да работи всеки – и висококвалифицирани и нискокволифицирани и хората да не стоят без работа и да чакат подаяния", коментира Валентин Николов.

"Чуха се призиви да се спрат инфраструктурните проекти и парите да се насочат към хората, но точно строителството генерира работя и доходи. Не само не трябва да се спират тези проекти, а да се ускорят и бъдещите. Не може от 40 години на се се случва околовръстното на София и 40 години да не може да завършим магистрала "Хемус" или пътя София-Видин и Североизточна България да изостава", продължи браншовикът.

Според него сега е шансът страната ни да дръпне големите от отрасъла, заради другите капсулирани пазари. "Да създадем условия редица европейски производители да дойдат в България. Ще се каже, че нямаме работна ръка, но то е като яйцето и кокошката – като има инфраструктура и добри заплати хората няма да хукват по Европа. А и сега в коронавируса видяхме как другите системи се грижат за тях и се върнаха тук", допълни Николов.

На премиера е било предложено да отпадне забраната за работа между 14 и 16 часа. "В Германия се работи и в неделя – това трябва да стане и тук", отбеляза той.

Нанков отвърна, че отмяната на това ограничение и промяна на наредбата подлежи на дискусия в Министерския съвет. "Аз съм за, но сигурно ще изпаднем в колизия с други ведомства и среди. Трябва обществено обсъждане и съгласие", каза той.

Привличане на големите в бранша

Зам.-министърът обеща правителството да разшири инвестиционната си програма в строителството именно да за привлече големите играчи в бранша. "Не е само санирането вариант, предстои работа по N на брой ВиК проекти, които ще се финансират от водния холдинг.", отбеляза той и припомни, че от еврофондовете има 1.3 млрд. лв. за водна инфраструктура и за 700 млн. лв. ще се пуснат обществени поръчки през тази година.

По думите му се възлагат огромни надежди на сектор строителство да изведе страната от кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес