Обмисля се видеонаблюдение в колите на НСО и ремонт на устройствения й закон

Премиерът призова темата да се изговори спокойно от експерти и да не се прави политика от нея

Обмисля се видеонаблюдение в колите на НСО и ремонт на устройствения й закон

Ще бъдат обсъдени мерки за подобряване на работата на Националната служба за охрана (НСО), каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в събота.

Поводът отново да се повдигне въпросът за това как работи НСО е поредният инцидент с кола на службата, при който пострада 14-годишно момче на столичен булевард на 12 декември. Момчето е стабилизирано, но все още има опасност за живота му.

"За съжаление това може да се случи на всеки. Без да се прави никаква политика от това, би трябвало, ако може да се подобри дейността, но спокойно да се изговори от експерти", каза премиерът.

Според него няма значение кой е пътувал в автомобила.

"Ако може да се подобри, разбира се, че сме "за", но не в днешния ден да го коментираме, защото ще се случи като упрек, като заяждане, като атака. Повече ме е яд за детето. Истински страдам за него. Другото може да се оправи", допълни премиерът.

НСО е "под шапката" на президента и Борисов отклони въпросите с обяснението, че "тази служба си има принципал и ръководство".

Видеонаблюдение в колите на НСО

Обмисля се монтиране на видеонаблюдение в колите на НСО, каза говорителят на службата Веселин Нинов.

Той съобщи, че шофьорът, който е ударил момчето, е в шок.

Веселин Нинов коментира и критиката на премиера Бойко Борисов, че службата не е дала достатъчно бързо информация за катастрофата.

"Към всеки един момент, когато сме могли, сме предоставяли информация, която сме могли да дадем, навреме", каза говорителят на службата пред бТВ.

Говорителят на НСО коментира, че явно е дошло време за дебат за промени в Закона за НСО.

"Нормално е през определен период всеки нормативен акт да търпи ревизия. Това е тема на законотвореца. Можем да изразим надежда, че ще бъдем въвлечени в дискусията", каза Нинов.

Да се намали броят на охраняваните лица

Бившият началник на НСО Румен Миланов от своя страна препоръча резултатите от всички следствия за инциденти с участието на службата да се разпространяват публично.

Според Миланов трябва да се преразгледа списъкът на охраняваните лица, като се намали техният брой.

Така ще се намали бюджетът и ще се подобри качеството, уточни бившият директор на службата.

Сидеров: НСО да бъде закрита

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък призова към директно закриване на службата.

"Искам службата УБО, сега НСО, да се закрие! През 2019 г. 40 млн. лв. от парите на българските данъкоплатци отидоха за шофьори и охрана на държавните випове. За какво се харчат тези милиони? Какво прави тази служба, освен да блъска неудобни репортери и да гази деца по улиците?".

"По-добре този излишен харч на 40 млн. лв. да беше спестен на българите. Хората не са длъжни да плащат за лукса на премиер, президент, шеф на парламента и прочее. Защо медиите не говорят за бюджета на държавната охрана?", посочва Сидеров.

"Говорителят на НСО казва, че колата, блъснала 14-годишното дете, е "оборотен дежурен автомобил" и не бил зачислен на "охраняемо лице" и можело да се вози всеки, който отговарял на закона. Но не казва имената на шофьора. Защо го крие? Чета в медиите, че от Президентството са побързали да си измият ръцете, че техен човек не е бил в колата. Няма значение имало ли е, или е нямало пътник. Важното е, че за пореден път охраната на държавните випове произведе инцидент, в който тежко пострада български гражданин – дете", смята Сидеров.

"Тази служба е ненужна, разхищава държавна пара, гази деца и мачка свободата на словото. Крайно време е да се закрие. Президентът Радев, под чиято опека е НСО, да го разпусне завинаги", завършва Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България