Обмисля се връщането на държавния стандарт за храните

Браншовите земеделски организации настояват и Министерството на земеделието и храните е склонно да върне отново държавния стандарт, на който трябва да отговарят различните видове хранителни продукти, ако искат да носят съответното наименование. Дали се спазват критериите ще следи бъдещата Агенция за безопасност и качество на храните, чиято структура ще се изясни до края на тази година, но реално ще може да започне работа от догодина, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти в петък.

Така, който например иска да сложи на стоката си етикет "бяло саламурено сирене", трябва да спазва държавните изисквания. В противен случай трябва да кръсти продукта си "сирене от еди къде си", даде пример агроминистърът.

Самата агенция по храните ще бъде създадена създаде чрез отделяне и вкарване под една надведомствена шапка на контролните функции на сегашната Национална ветеринарно-медицинска служба (НВМС), районните здравни инспекции, агенцията по лозата и виното, службата за растителна защита и др. звена в различните ведомства, които имат отношение към контрола върху хранителните продукти.

Ще следим всичко от полето, от обора и от границата до трапезата на българина, така че да се гарантира безопасността и качеството, защото това, че българите са на първо място по сърдечно-съдови болести се дължи и на лошото качество на храната, която консумираме, обясни Найденов.

Отделно пък лабораториите на НВМС и на регионалните здравни инспекции ще влязат в независимо от агенцията по храните звено, което ще извършва различните видове анализи при съмнения за болести по животни или заразена храна. При това положение част от сегашните лаборатории на двете звена към здравното и земеделското ведомство ще бъдат закрити, тъй като в момента се дублират дейности. Повечето от тях и без това са със старо оборудване, а на страната ѝ са достатъчни няколко модерни лаборатории, в които бързо могат да се изпращат всякакви проби за анализ, стана ясно от думите на Найденов.

Все още структурата на бъдещата агенция не е напълно изяснена, но това ще стане до края на 2009 г. обеща агроминистърът. За да бъде тя действащ орган обаче, ще се наложат промени в множество различни закони, уточни Найденов.

Споделяне

Още от България