Обмисля се връзване на фискалните апарати с НАП

Обмисля се връзване на фискалните апарати с НАП

Има идея в бъдеще фискалните апарати да бъдат обвързани със система в Националната агенция по приходите (НАП), съобщи в подуправителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Весела Караиванова, която участва във Варна в кръгла маса за данъчното законодателство. По думите ѝ това ще даде възможност да се отчитат реалните обороти на фирмите направо в агенцията.

Тя съобщи още, че в София се извършват ревизии на 60 души заради несъответствия между подадените от тях декларации в Националната агенция поприходите (НАП) и в Сметната палата. Половината от проверяваните мотивират разликите със заеми от близки, с придобито наследство или с продажба на произведения на изкуството.

Същите инспекции се правят и за 11 варненци.

По време на дискусията началникът на териториалната дирекция на НАП във Варна Иво Генов коментира, че би трябвало данъчните да получат правомощия да санкционират работодатели, които наемат служители без трудови договори. По думите му това ще помогне за засилване на контрола, тъй като сега проверки правят само дирекциите "Инспекция по труда", а те нямат достатъчно служители.

Караиванова посочи още, че се предвиждат законодателнипромени, според които даренията над 1500 лв. ще се вписват в специален регистър.

Споделяне

Още от Бизнес