Обмисля се втори шанс за пенсиониращите се след 2021 г. да спасят пенсията си

Предлага се удължаване на срока за прехвърлянето на партидите от частен фонд в НОИ

Обмисля се втори шанс за пенсиониращите се след 2021 г. да спасят пенсията си

Държавата смята да даде втори шанс на новите пенсионери след 2021 г. да не губят от пенсията си заради задействането на втория стълб на пенсионната система, стана ясно в сряда.

Поредна работна група обсъжда как да се неутрализира ефектът "две пенсии са по-малко от една". Едно от предложенията е да се удължи срокът, в който родените след 1959 г. могат да прехвърлят парите си за втора пенсия от универсален фонд в НОИ. Крайният срок за промяната вече изтече в края на 2018 г., поради което имаше риск новите пенсионери да бъдат необратимо ощетени.

От 2002 г. до 2015 г. насам хората, родени след 31 декември 1959 г., задължително се осигуряваха за пенсия както в Държавното обществено осигуряване (НОИ), така и в частен пенсионен фонд (втори стълб), където отиваха 5% от вноската. Според стартиралата през 2002 г. пенсионна реформа първите редовни пенсионери от втория стълб ще са жени и ще придобият право на пенсия през есента на 2021 г. Дотогава трябва да се регламентира как ще се изплащат пенсиите им, тъй като вече близо 20 години въпросът не е уреден законодателно.

Така, в края на 2021 г. новите пенсионери ще взимат намалена с около 28% първа пенсия от НОИ и втора пенсия от частен фонд, която обаче при мнозинството от хората няма да компенсира 28-процентното намаление. Причината е, че натрупаните средства по партидите на тези пенсионери няма да са достатъчни, за да се мерят с държавната пенсия.

Засега се обсъжда да се даде гратисен период за прехвърляне само за първите пенсионери, при които проблемът с ниските пенсии ще е най-остър, става ясно от думи на социалния министър Деница Сачева.

Пенсионните дружества обаче подкрепят вариант, в който всеки ще може да упражни правото си на избор към момента на пенсиониране, тъй като тогава ще разполага с най-точна информация каква пенсия ще получава от НОИ и от частен фонд. "Винаги сме казвали, че това е най-справедливият вариант", коментира пред "Сега" Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Предложението за отлагане на срока идва от КНСБ, но дали ще бъде прието ще стане ясно до месец, когато би трябвало да приключи работата на групата, която подготвя законопроекта за фазата на изплащане, допълва в. "Сега". Тя вече на два пъти представя концепции за регламентиране на изплащането, но те се стопират поради липса на съгласие за тях от Mинистерството на финансите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?