Обмисля се забрана на замените на имоти в София

Обмисля се забрана на замените на имоти в София

Предложение за забрана на замените с общински имоти до местните избори смята да предложи общинскиятт съветник от ДСБ Стефан Беязов. По думите му преди вот винаги се забелязва увеличение на този вид сделки, минаващ с благословията на Столичния общински съвет (СОС), зад които прозира “нездрав материален интерес”.

Неговата теза бе напълно подкрепена и от кмета Бойко Борисов, който призова Беязов да вкара предложение за временен мораториум върху замените с обещание да го подкрепи. Все още е неясно кои групи в СОС биха подкрепили подобно предложение.

Борисов се похвали, че откакто той е начело на общинската администрация замени са намалели до 102 за 2006 година.

“Знаете, че преди мен, само за едно заседание на съвета са гласувани два пъти повече замени”, добави кметът. По всяка вероятност той визира скандалното заседание на СОС от 15 август 2003 година, два месеца преди избори. Тогава градският парламент под председателството на Антоан Николов успя да изгласува 200 замени на недвижими имоти, от които 170 бяха приети наведнъж. След тази сесия Николов се оттегли и получи за спомен и благодарност председателския звънец.

В отговор на питане по повод политиката на общината за управление на недвижимото имущество, Борисов се обяви за въвеждане на търгове. Той припомни, че за миналата година СО е получила 21 милиона лева от търгове с имоти.

Столичният кмет прехвърли отговорността по вкарването на предложенията за замени в СОС на районните кметове, които се назначавали по “квотен партиен принцип”. Той съобщи, че е създал специална комисия към Дирекция “Общинска собственост”, която да следи и проверява този вид сделки.

Статистиката показва, че през 2003 година СОС е одобрил 253 замени на терени, а през 2005 и 2006 година те са общо 220.

Споделяне

Още от България