Обмисля се заем за създаването на агенцията по храните

Възможно е създаването на Агенцията по безопасност и качество на храните да стане със заем от Световната банка, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещение на птицекланица в Първомай.

Той заяви, че е налице разбирането на премиера Бойко Борисов за сформирането на тази структура за контрол върху храните, но се обмисля начина за финансирането ѝ.

Агенцията за храните отново изпадна от дневния ред на поредното правителство, след като в края на миналата година стана ясно, че бюджетите на ведомствата ще бъдат свити и няма достатъчно пари за мегаструктурата.

Агроминистерството предлагаше новата агенция да се създаде чрез обединение на ветеринарните районни служби, звената за контрол върху общественото здраве и зърното и фуражите, за да се поеме контрола върху целия път на продукта от обора или нивата до масата.

През ноември 2009 г. Найденов заяви, че при добро изпълнение на бюджета на ведомството му, към средата на настоящата година може отново да се помисли за агенцията по храните.

В петък земеделският министър съобщи още, че до броени дни ще излезе наредбата за директните продажби на хранителни продукти от производителите им. Това ще позволи на фермерите, които са изпълнили хигиенните стандарти, да продават продукцията си без посредници.

Найденов провери също така в общинската служба по земеделие в Първомай как фермерите сами проследяват с GPS-система границите на нивите си и очертават директно в Интегрираната система за администриране и контрол площите, за които иска финансиране от Европейския съюз.

По първоначални данни досега около 40% от бенефициентите в Първомай са подали заявленията си за получаване на директните помощи за обработване на единица площ.

По думите на Найденов премиерът обяви на среща със земеделски производители в Първомай днес, че има принципното съгласие на премиера държавата да поеме за своя сметка дължимия от общините ДДС с ободрени проекти по двете общински мерки от Програмата за развитие на селските райони до 2013 г.

Европейските средства по тези мерки са изцяло безвъзмездни, така че ако проектите не бъдат изпълнени и средствата усвоени, така или иначе държавата не би получила това ДДС. При общо изпълнение на проекти за близо 400 млн. лв. в рамките на тази година, в бюджета трябва да влязат 50-70 млн. лв. ДДК, каза Найденов. Сега, според него държавата ще се откаже от тези средства в своя бюджет, за да може да се реализират самите проекти с помощта на европейските средства.

За целия период до 2013 г. средствата по общинските проекти на програмата за развитие на селските райони са около 1 млрд. лв., припомни агроминистърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?