Обмислят се детски надбавки от 50 лв. за всички родители

ГЕРБ заподозря опит за нова промяна на бюджета

Обмислят се детски надбавки от 50 лв. за всички родители

Увеличение на детските надбавки от 35 на 50 лева и премахването на подоходния критерий за получаването им от следващата година обмислят управляващите. Окончателното решение ще бъде взето при обсъждането на бюджета за следващата година. Това съобщи депутатът от БСП Димчо Михалевски пред журналисти в петък, а от ГЕРБ заподозряха в тази идея и данните за недостиг на пари в Здравната каса опит за нова промяна на бюджета.

За даването на детски надбавки за всички и увеличението на размера им ще бъдат необходими допълнително 145 млн. лева годишно към сегашните 490 млн. лева, които социалното министерство отделя всяка година.

В момента детски надбавки получават над 800 000 деца или 80% от всички. Право на тях имат родителите на деца в семейства, където доходът на човек не надвишава 350 лева.

Повишаването на детските надбавки е залегнало в предизборната програма на БСП и досега многократно е било коментирано, но все още не е ясно дали ще има средства в бюджета, за да се отпуснат надбавки за всички деца. Възможно е и да бъде вдигнат подоходния критерий, като е едно от предложенията е той да стане 500 лева.

Целта на премахването на подоходния критерий е да няма дискриминация спрямо група деца.

Социалният министър Хасан Адемов обаче коментира преди време, че в условията на криза е по-удачно да бъдат подкрепени само тези, които не могат да се справят сами.

Дискусионен е и въпросът дали трябва да се дава определена сума на калпак за всяко дете или подпомагането трябва да е диференцирано според нуждите на всяко семейство.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заподозря, че зад разговорите за нови разходи прозира намерението на управляващите да правят втора актуализация на бюджета през септември или октомври.

"Говоря за изказвания на депутати от БСП или ДПС от последните няколко дни. Директорът на НЗОК казва, че трябват още пари. От комисията по отбрана говорят за още пари за отбраната, а Метин Казак обяснява, че има идея да се увеличи минималната работна заплата от октомври”, припомни Ненков.

Той призова управляващите да разсъждават държавнически по отношение на разходите, които предприемат.

"Нямаме нищо против социалните разходи, но те трябва да са много ясно обосновани икономически. Бюджетът е разпределен по пера и всяко едно вземане на пари трябва да бъде направено или със заем или чрез вземане на средства от друго перо”, каза депутатът.

За детските надбавки Ненков каза, че те трябва да бъдат като "поощрение" за родителите да записват децата си на училище или да ги ваксинират, а не "да се хвърлят пари без особен смисъл". Депутатът заяви, че ГЕРБ не биха имали нищо против и вече приетата актуализация на бюджета, ако тя беше направена смислено.

"Да вземат и един, и два милиарда, но с тях да създадат някаква добавена стойност (за икономиката)", каза той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?