Със спестените пари от по-евтините декодери

Обмислят се еднократни помощи за останалите без телевизия

Обмислят се еднократни помощи за останалите без телевизия

С еднократна парична помощ може да бъдат подпомогнати онази хора, които заради цифровизацията на радио-телевизионния ефир са останали без телевизия, тъй като попадат в онези 5 процента от територията на страната, които може да не бъдат покрити от операторите на цифровите платформи, които вече разпространяват обществените телевизионни и радио програми. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред БНР в неделя.

 

Парите може да се осигурят от спестените средства, одобрени от Европейската комисия за закупуване на декодери за социално слабите, които имат по-стари модели телевизионни приемници. Във втория търг за декодери обаче ведомството постигна значително по-ниски цени и така са икономисани средства.

 

След като на 30 септември бе изключен аналоговия сигнал за радиоразпръскване се оказа, че 100 хил. души остават без телевизия, тъй като живеят в населени места, оставащи извън 95-процентното задължение на мултиплекс-операторите по лиценз да цифровизират ефира.

 

"Получихме вече информация от операторите къде са местата и какви са проблемите, за да можем да предвидим мерки и чрез доклад до министър-председателя, на базата на който последният да вземе действия по отношение на идентифициране на населените места и да подпомогнем или с еднократна парична помощ, или с други мерки", коментира Папазов.

 

"Тук обаче стои така въпросът - ние сме раздали декодери на всички социално слаби. Сега, на кого ще помогнем - на цяло село чрез кметството или на няколко индивидуални човека, които примерно нямат възможност да получават тези помощи? Нали разбирате, че тук отново стои въпросът кой има право, кой няма право и как това да стане, защото всяка мярка, която се предприеме в това отношение, следва да бъде много добре контролирана", допълни министърът.

 

По думите му до всички кметства ще бъдат изпратени още в понеделник писма, с които да се проучи проблемът. "Много от тези населени места ще бъдат посетени от наши специалисти, за да видим как индивидуално да решим въпроса, и в рамките на спестените средства от мярката, която беше приложена по закупуване на декодерите, защото ние наистина направихме по по-ниски цени. В тия средства, които са сертифицирани вече от Европейската комисия, ще гледаме да се включим и да помогнем на всички нуждаещи се", обясни Папазов.

 

По повод изпитваните от голяма част от хората технически проблеми със свързването на декодера, което в струващата милиони левове телевизионна реклама бе описано като много лесно, Папазов посочи, че подробностите за включването на устройството са описани в самото оборудване и в изработени от ведомството рекламни книжки.

 

"Но главното тук е, че много хора не спазват това правило. Те включват декодера си, но не обръщат антената вертикално. Обяснили сме многократно на всички, които имат нужда. Около 3500 човека до петък бяха се обадили на горещия телефон. На всички практически сме оказали съдействие", обясни министърът.

 

Той изрази учудване от тона на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, който в последните дни отправи тежки укори към начина, по който се е извършила цифровизацията на радиоефира, независимо че неговото ведомството е основна част от този процес.

 

"Ние, мисля че като Министерство на транспорта си свършихме работата, по-скоро КРС не си е свършила в годините", заяви Папазов. Той попита къде е била КРС преди три или две години, когато са се вземали важни решения за цифровизацията. "И сега изведнъж започнаха да хвърлят някакви паники, които според мен са абсолютно необосновани. Първо, цифрата от един милион зрители, че ще останат без цифров сигнал, е абсолютно невярна, тя е абсолютно невъзможна. Така че това бяха някакви бомби, които не зная защо и кой ги е предизвикал", посочи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?