Обмислят се “минимални” полицейски функции на новата спецагенция

Как да се дадат “поне минимум” полицейски функции на бъдещата Национална агенция за “Сигурност” (НАС) обмисля работната група, която работи по законопроекта, научи в четвъртък Mediapool. Зад идеята стоят представители на БСП и НДСВ, които умували как новите агенти да могат да изземват имущество, да обискират, може би и да арестуват престъпници, но без да се дублират функции с МВР.

Повечето депутати от работната група са на мнение, че “българското ФБР” не бива да има разследващи функции. Такива не са и предвидени в законопроекта, внесен от тройната коалиция.

В момента работната група обсъжда и как да се развие оперативно-издирвателната дейност на агенцията. Задачата е да намери най-добрата формула, за да може предложената от премиера Сергей Станишев НАС да работи пълноценно и да може да изпълнява задачите си – борба с организираната престъпност, с корупцията по високите етажи във властта, финансовите злоупотреби, тероризъм, митнически престъпления и пр.

Депутати обясниха още, че отново провеждат срещи с представители на военното контраразузнаване, Националната служба “Сигурност” в МВР и хора от финансовото разузнаване. Това са трите спецслужби, които ще влязат в новата агенция. Работата по законопроекта върви трудно, тъй като не е лесно “механичното” отделяне на тези служби от досегашните им ведомства, казаха депутати.

Влизането на законопроекта за второ четене в пленарна зала може да стане най-рано след три седмици.         

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?