Обмислят се стимули за наемане на хора в предпенсионна възраст

Има вариант работодателите да бъдат компенсирани при изплащането на обезщетения за пенсиониране, тъй като този техен ангажимент е сред основните пречки пред наемането на работа на хора в предпенсионна възраст. Това съобщи председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов в четвъртък.

Той припомни, че при придобиване право на пенсия, обичайното обезщетение е в размер
на две брутни заплати, а ако човекът е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж - дължимото обезщетение е 6 брутни заплати.

"В България около 500 000 души са в предпенсионна възраст. Голяма част от тях са с висока квалификация, но са неатрактивни, защото възрастта им е непривлекателна за работодателите. Ако предложим атрактивни мерки, те ще бъдат наети", посочи Адемов.

Тойпрепоръча през новия период оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" Комитетът за наблюдение и управляващите органи да разработят допълнителни схеми, така че част от дължимите при пенсиониране обезщетения дабъдат поети от оперативната програма.

"Склонен съм да обсъдим това предложение, то означава на работодателите да се помогне с публични средства", коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той допълни, че при преговорите за пенсионните промени ще се обсъждат възможноси за по-ранно пенсиониране на хора в предпенсионна възраст ако не им достига малко да покрият условията, а за други ще се потърси облекчаване на условията за включване по програмите за заетост.

Адемов и Калфин коментираха, че досегашните програми за наемане на хора в предпенсионна възраст не са ефективни.

"Всички говорим за пенсионна реформа и че е необходимо хората в предпенсионна възраст да имат алтернатива, за да се използва техният капацитет. Защото няма човек, който може да работи и да получава доходи от труд, да иска да се пенсионира. Затова трябва да се измислят атрактивни схеми", посочи Адемов.

Споделяне

Още от България