Обмислят се ускорени и облекчени разрешителни за европроектите

Обмислят се ускорени и облекчени разрешителни за европроектите
Обсъжда се идеята за въвеждане на по-бърза и по-облекчена процедура по издаването на разрешителни и други процеси и процедури, свързани с различните администрации, дори със съда, когато става дума за проекти, финансирани със средства от Европейския съюз. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев във вторник пред БНТ.

“На пръв поглед това таи в себе си известна дискриминация, т.е. ние третираме по различен начин европейските и българските бюджетни средства, но всъщност идеята е, ако ние успеем да накараме цялата държавна машина да работи с едни по-високи темпове по отношение на европейските пари, след това ще бъде лесно да я накараме да работи така по принцип“, коментира той.

Дончев коментира още, че бюрократичният товар рядко е гаранция за по-добър контрол върху европроектите и въпрос на действия от страна на администрацията е контролът да стане по-интелигентен и по-малко тежащ.

Той допълни, че в момента в разговорите на страната с Европейската комисия контролът не е тема номер едно, но има какво да се направи в това отношение.

Големият брой подписи като правило не допринася за по-добрия контрол. Ако трябва да се подпишат 40 човека, поне една трета, ако не и половината от тия подписи реално не допринасят за по-добрия контрол, заяви Дончев.

Голям стрес в администрацията

По думите му в администрацията, отговорна за еврофондовете, от близо година и половина има голям стрес, откакто избухнаха скандалите, свързани с неправомерно разходване на средства от Европейския съюз. Според него обаче “всеки, които си гледа съвестно работата, няма от какво да се притеснява“.

“Ние трудно можем да имаме експерти с по-голям стаж от 10 години в тази сфера, но основната част от тях са добре подготвени професионалисти. При едно добро управление, при една добра стиковка между всичките администрации и звена няма причина да не се постигне добър ефект“, каза още той.

Според Дончев по правило общественото мнение се фиксира в цифрата на усвояемост на евросредствата - “дали е 2 или е 4 процента“, но по-радостно би било хората да спорят за ефективността на самите проекти, които пряко касаят обществото.

Той коментира още, че процесите трябва да станат по-разбираеми, по-прогнозируеми и по-облекчени, най-вече от гледна точка на бенефициента и само тогава ще имаме по-ускорени процеси.

“Борбата за по-ефективно използване на средствата от Европейския съюз всъщност е една борба за модернизиране на администрациите в България“, допълни министърът по еврофондовете.

БСП обяви "наложителни мерки"

Междувременно от БСП предложиха на управляващите няколко мерки, които могат да "подобрят усвояването“ на парите по европейските програми. Във вторник след заседание на партийното ръководство, на което темата за средствата по еврофондовете е била обсъждана, от левицата обявиха няколко "наложителни“ мерки.

Едната от тях е създаването на специален държавен фонд към министъра на финансите за големите инфраструктурни проекти, който да  гарантира пари за археологически разкопки и отчуждителни процедури. Другата предлагана от БСП мярка е да се подпомогнат общините чрез фонда ФЛАГ и да се възстанови незабавно компенсаторният механизъм за лихвените плащания на малките и средни общини, както и да се реши устойчиво осигуряването на ДДС по проектите, свързани с програма "Околна среда” и Програмата за развитие на селските райони.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира и заявеното от правителството актуализиране на бюджета и намаляването на фискалния резерв. Според него това ще "постави под риск цялостната финансова ситуация в страната и валутният борд“.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?