Обмислят забрана на крайнодясната гръцка партия "Златна зора"

Етникизмос Михалолякос

В Гърция се обмисля обявяване на крайнодясната формация "Златна зора" за партия извън закона, съобщават гръцките медии. След месеци на провокации от страна на депутати на "Златна зора", в политическите среди започват да обсъждат начини за реакция, отбелязва гръцкото издание Нюз ин.

Председателят на социалистическата партия ПАСОК, която участва в коалиционното управление на страната, Евангелос Венизелос публично откри дискусията, казвайки че "когато имаш пред себе си една противоконституционна партия, трябва да се справиш с явлението".

Според информация на в. "Та неа", цитиран от БТА, Венизелос си сътрудничи с неформална група специалисти, търсейки начин по който да се оспори присъствието на "Златна зора" в парламента.

По думите на лидера на ПАСОК страната е изправена пред тежко проявление на расистко, фашистко и ксенофобско насилие. "В парламента имаме една противоконституционна, нацистка, настроена положително към хунтата, провокативна партия", заяви Венизелос, правейки намек за инициативите, които ще предприеме скоро по въпроса, посочва изданието.

"Депутатите на "Златна зора" пристъпиха закона в доста случаи", е заявил министърът на обществения ред Никос Дендиас, коментирайки темата.

"Според конституцията "Златна зора" не може да бъде поставена извън закона", беше реакцията на лидера на партията Николаос Михалолякос, съобщава електронното издание на в. "Прото тема". По думите му нищо не пречи да се създаде нова партия и подобни действия на политическите му опоненти просто ще увеличат подкрепата за него.

В интервю за електронния сайт Етникизмос Михалолякос заявява, че партията му има по-голяма подкрепа от тази, която отчитат социологическите анкети. Според последни социологически проучвания "Златна зора" е трета политическа сила в Гърция след опозиционната Коалиция на радикалната левица СИРИЗА и управляващата партия на премиера Андонис Самарас Нова демокрация.

Крайнодясната партия влезе в парламента на изборите през юни тази година за първи път в историята на страната. Тя спечели седем процента и има 18 депутати.

Привърженици и депутати на партията често се замесват в инциденти.. Последният е от миналата седмица, когато депутатът Христос Папас развя знамето на военната хунта по време на митинг, а партийният говорител Илиас Касидиарис заплаши и обиди полицаи.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?