Обнадеждаващи новини след първия ден от търговските преговори между САЩ и Китай

Обнадеждаващи новини след първия ден от търговските преговори между САЩ и Китай

САЩ и Китай завършиха първия ден от търговските преговори помежду си от над два месеца, а бизнес групи изразиха оптимизъм, че двете страни може да успеят да смекчат своята търговска война, предаде Ройтерс.

Американският финансов министър Стивън Мнучин и постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър се срещнаха във Вашингтон с китайския вицепремиер Лю Хъ и други висши служители на Китай.

"Имахме много, много добри преговори с Китай", каза американският президент Доналд Тръмп пред репортери след преговорите.

Той отново заяви, че възнамерява да се срещне с Лю в Белия дом днес, което се смята за добър знак.

Служител на Белия дом каза, че преговорите се преминали много добре, "вероятно по-добре от очакваното".

Двете страни трябва да се срещнат за последен ден днес.

Според служител на Търговската камара на САЩ преговарящите могат да се споразумеят по въпроси като валутите и защитата на авторските права.

Преговарящите се "опитват да намерят път към по-голяма сделка" чрез напредък във връзка с пазарния достъп и не толкова спорни теми като интелектуалната собственост и други въпроси, каза Майрън Брилиант.

"Смятам, че дори е възможно да бъде постигнато валутно споразумение тази седмица. Мисля, че това може да доведе до решение на американското правителство да не въвежда повишаване на митата от 15 октомври", заяви той.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?