Обнадежден от Путин, Миков вижда нови възможности за общи енергийни проекти с Русия

Проверките по бензиностанциите са "пропаганден шум", смята лидерът на БСП

Михаил Миков, сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Михаил Миков вижда нови възможности пред България по общите енергийни проекти с Русия. Надежда и основание за това му дава тазседмичното изявление на руския президент, в което Владимир Путин изрази готовност за сътрудничество със страната ни по всички въпроси, въпреки членството ѝ в НАТО.

"Може би отново се създава възможност за разговори с руската страна по отношение на достъп на България на газови трасета, на газови потоци не само през Турция. Развитието  на процесите в съседна Турция създава нови възможности, от които правителството трябва да се възползва”, каза Миков в неделя пред БНР.

Според него не става дума само за "Южен поток", а и за прекратения проект за петролопровода "Бургас-Александруполис".

"Това изявление само препотвърждава една позиция, която почива на обективните реалности. България е член на Европейския съюз и НАТО. Смятам, че руските политици, включително и президентът, винаги са си давали сметка дори и тогава, когато е договарян „Южен поток”, дори тогава, когато са договаряни големите проекти. Става въпрос за интереси, които са общи – на Русия, на България и в крайна сметка и на Европейския съюз”, добави лидерът на социалистите.

Според него такива послания са добре дошли, особено след замразяването на отношенията с Русия, което се наблюдава в последната година:

"Има шанс за размразяване с взаимна изгода като две абсолютно суверенни страни, едната от които член на ЕС. Мисля, че това е и послания към Европейския съюз, не само към България”, каза той.

По думите му, ако се реализират всички тези перспективи, които бяха очертани наскоро – прекратяване на Южен поток, пренос на газ през Турция, Гърция, Македония и Сърбия, това би отнело мястото на България като транзитна страна на Балканите при евентуални проблеми с преноса през Украйна. „Сега има нова възможност, от която предполагам нашето правителство ще успее да се възползва”, подчерта Миков.

Председателят а БСП поясни, че е добре и ЕС да промени позицията си също, защото тя в даден момент ощетява България. Същото е и по отношение за санкциите по отношение на Русия и съответните контрасанкции, които донасят тежки поражение на България, допълни Миков.

В интервюто той опонира на министър-председателя Бойко Борисов по темите за бежанците и за проверките по бензиностанциите.

"Пресилено е да очакваме някакво спокойствие, особено когато виждаме мигрантския поток при проблема с бежанците, който съществуваше при действащи правителства. Очевидно надхвърляше границите на една страна и способностите на едно правителство да действа т.е. има големи процеси, в които едва ли можем да се оправдаваме с някакъв политически процес в някоя от съседните страни”, каза Миков по повод коментара на Бойко Борисов от събота за съседните на България страни, които според премиера, се намират в ситуация на политическата криза.

"Това е опит за създаване на една апокалиптичност, защото и в съседните страни  има функционираща държава, има органи,има и институции, които действа и по никакъв начин не би трябвало това а се отразява сериозно на способността на нашето правителство да действа”, добави лидерът на социалистическата партия.

Той определи като пропаганден шум и проверките по бензиностанциите и констатираните нарушения при продажбите и качеството на горивото.

"За последните пет години господин Танов (директорът на митниците Ваньо Танов) е шеф на митниците през четири от тях и изведнъж сега започват едни констатации сякаш някой е паднал от небето. А правителството излиза с пропагандната теза за мафии, истории и приказки – ами да се действа като има такива фактори. В крайна сметка става въпрос за едър бизнес, който обикновено стои зад десните правителства, както и зад нашето”, каза Миков, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?