Обнародвани са промените, които позволяват издаването на хартиени рецепти

Обнародвани са промените, които позволяват издаването на хартиени рецепти

Със закъснение в петък бяха обнародвани в Държавен вестник последните промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, с които се регламентира възможността след 1 юни да се запазят хартиените рецепти за медикаментите на свободния пазар.

Досега в сила беше старият вариант на наредбата, според който от 1 юни всички лекарства, независимо дали по линия на НЗОК или на свободния пазар, задължително трябваше да се предписват електронно и нямаше вратичка за хартиените рецепти.

Министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров реши да остави хартиените рецепти като алтернатива на електронните за лекарствата, които пациентите сами си купуват и не се покриват от НЗОК. Причината е, че лекари в болници и такива, които нямат договор с НЗОК нямат необходимия софтуер за издаването на електронни предписания.

Предложените от него промени обаче не бяха обнародвани своевременно в Държавен вестник, така че да влязат в сила от 1 юни, когато се премина към електронни рецепти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?