Обновеното кръстовище до Семинарията вече е открито за движение

Новооткритото кръстовище до Семинарията. Сн. БГНЕС

Обновеното кръстовище на бул. "Пейо Яворов" и ул. "Стоян Михайловски" до
Семинарията вече е отворено за движение. То е на две нива и се очаква да облекчи значително трафика в тази част на София, както и да подобри чистота на въздуха.

Сега автомобилите ще могат да преминават оттук средно за 2 минути, докато преди това чакането беше между 10 и 17 минути в натоварените часове, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която откри кръстовището заедно с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Очакваме още 40% намаление на вредните емисии след освобождаването на движението, допълни тя.

Ако има някакви дефекти, ще бъдат изпълнени за сметка на изпълнителя "Главбулгарстрой", но ще бъде санкциониран и надзорът заради това, че не е упражнил достатъчно добър контрол, каза Фандъкова в отговор на репортерски въпрос. По думите ѝ гаранцията на
настилките, по наредба, е четири години, а на мостовото съоръжение - 10 г. В този период, каквото и да има, трябва да се отстрани за сметка на изпълнителя, поясни Фандъкова.

Това е вторият етап от изграждането на кръстовища по трасето след кръговото движение на Телевизионната кула, припомни Фандъкова. "Продължаваме обаче нататък, за да има истински ефект, за да може да изведем движението от центъра към периферията. Следващият етап е пробивът покрай болница "Токуда“ до ул. "Сребърна“ и последният етап е разширението на бул. "Черни връх“. Разбира се, това ще се случва следващата година", каза Фандъкова.


Йорданка Фандъкова съобщи още, че от вторник, 15 юли, ще бъде възобновено движението на трамваи по бул."България", където ще бъдат пуснати нови климатизирани мотриси. От 1 август започва изграждането на метрото от спирка "Джеймс Баучър" по "Черни връх".

Споделяне

Още от България