"Обнови Европа" иска от новия шеф на ЕК механизъм за върховенство на правото

Урсула фон дер Лайен

Създаването на механизъм за върховенство на правото във всички страни от ЕС, включващ санкции за страните, които нарушават принципите на Съюза, е едно от условията, които групата "Обнови Европа" в Европейския парламент поставя към Урсула фон дер Лайен, за да подкрепи избирането ѝ за председател на Европейската комисия.

Групата, съставена от либералите и евродепутатите на френския президент Еманюел Макрон, изложи изискванията си в писмо до Лайен, след като се срещнаха с нея по-рано тази седмица. Както става ясно, тя няма да успее лесно да спечели гласовете на центристко-либералната група.

Същото важи и за групата на социалистите, които в петък изпратиха на Лайен писмо с исканията си.

"Обнови Европа" изрежда "редица изключително важни проблеми, които ясно ще определят" дали групата ще подкрепи или не Урсула фон дер Лайен.

"Обнови Европа" настоява за твърд ангажимент, че водещият кандидат на либералите за шеф на ЕК и настоящ еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер ще стане зам.-председател на ЕК, при това равна по ранг с кандидата на социалдемократите Франс Тимерманс, със сериозни политически отговорности, правомощия за взимане на решения и солидно портфолио.

Друго условие е Лайен да се ангажира със създаването на механизъм за върховенство на правото, който да обхваща всички страни от ЕС и да включва санкции за онези от тях, които нарушават принципите на общността.

Въвеждането на такъв механизъм бе предложено по-рано тази година от сегашния първи зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс. В началото на април той съобщи, че ЕК планира публичен дебат за засилване на инструментите за намеса на ЕС в страните членки, които нарушават върховенството на правото.

Европейската комисия е критикувана за това, че не е способна да повлияе на правителствата на Унгария, на Полша и други, които са обвинявани за ограничаване на демократичните свободи и независимото правосъдие.

Поради тази причина Унгария, Полша и съюзниците им от Вишеградската група Чехия и Словакия бяха твърдо против първоначалния план на лидерите на ЕС за избора на социалдемократа Тимерманс начело на ЕК.

Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/"Демократична България") съобщи, че подкрепата му за кандидата на ЕНП Урсула фон дер Лайен "в никакъв случай не е безусловна". "Проблемът е, че г-жа фон дер Лайен е изключително предпазлива в ангажиментите си за налагане на върховенството на правото и общо европейско правосъдие. По всичко личи, че цената на подкрепата за нея е била смекчаване на политиката към държавите с процедура по чл. 7 (Полша и Унгария) и тези с мониторинг (България и Румъния)", коментира той.

Сега "Обнови Европа" поставя ребром този въпрос пред Лайен.

Други условия на групата са свързани с борбата с климатичните промени. "Обнови Европа" казва, че до 2030 г. ЕС трябва да намали своите въглеродни емисии с 55 процента спрямо равнищата от 1990-те г., като сегашната цел е 40 процента.

"Ангажиментът за постигането на тази цели ще е много важен", се казва в писмото.

До този момент Лайен е обещала целта да е 50 процента, тоест по-високо равнище от онова, за което има съгласие в собствената ѝ Европейска народна партия, посочва сайтът "Политико".

"Обнови Европа" освен това иска новите търговски споразумения за съдържат обвързващи клаузи за климатичните и екологичните стандарти, също така относно икономическите и социалните цели. Групата настоява за ясен и точен ангажимент по всяко едно от исканията си.

Настоящият германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен засега има безусловна подкрепа само от ЕНП, която разполага със 182 -ма евродепутати, които са почти половината от абсолютното мнозинство, необходимо за утвърждаването ѝ като председател на ЕК. Групите на Зелените и Левите в ЕП вече обявиха, че ще гласуват против кандидатурата ѝ.

В момента Лайен се бори за гласовете на втората по големина група – тази на социалистите и демократите, както и на "Обнови Европа".

Гласуването в ЕП ще е във вторник следващата седмица.

И социалистите представиха писмено исканията си

Групата на социалистите също изпрати писмено условията си, при които ще подкрепи Лайен, придружено от анекс четири и половина страници, в които са изброени политики, с които тя да се ангажира.

Исканията са широкообхватни –по отношение на устойчивото развитие, климатичните промени, бюджета на ЕС, политиката по предоставяне на убежище, върховенство на правото, основни права и външна политика, съобщи "Политико".

Някои от изискванията са твърде специфични – например Колежът на комисарите да е съставен от равен брой мъже и жени; правнообвързващи цели за нулеви емисии парникови газове най-късно до 2050 г., както и преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС да започнат през 2019 г.

Кандидатката за председател на ЕК може да получи гласове от крайната десница

В петък представители на крайната десница от групата "Идентичност и демокрация" (ИД) не отхвърлиха напълно възможността да подкрепят германската министърка на отбраната, която изненадващо бе предложена от Европейския съвет за председател на ЕК.

За да гласува за Лайен, ИД настоява да се прекрати намесата на Европейската комисия във вътрешните работи на държавите от ЕС. В този обхват влиза въпросът с върховенството на закона и откриването на процедури по чл. 7 от договора за ЕС, уточниха от ИД на пресконференция, посветена на заседанието на парламента следващата седмица.

Такава процедура засега има открита срещу Полша и Унгария, но потенциално от нея са заплашени и други страни, включително Румъния и България, които продължават да са обект на специален мониторинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа