Обновлението на жп гара Пазарджик приключва на 15 септември

Модернизацията на жп гара Пазарджик ще приключи на 15 септември тази година, съобщиха от Министерството на транспорта във вторник. Това са уверили изпълнителите на проекта при инспекция на транспортния министър Данаил Папазов на обекта и на трите участъка от жп линията Септември -Пловдив, която също като гара Пазарджик се ремонтира с пари от еврофондовете.

Обновяването на жп гарата струва 3.6 млн. лв.,изпълнител за проекта е консорциум "Вектор инженеринг", в който влизат "Старт инженеринг" и "Вектор конструкт".

Проверката на Папазов установила, че усилено и по график върви работата по железния път. Реализацията на проекта бе значително изостанала, заради обжалването на обществената поръчка, забавените строителни разрешителни и отчуждаването на терените.

В участъка Септември-Пазарджик вече е построен временен железен път в междугарието Септември – Званичево и железен мост на км 106+700. Извършват се демонтажни дейности по контактната мрежа и железния път по трасето.

По трасето Пазарджик – Стамболийски се извършват изкопни работи за изгребване на съществуващия баласт, които трябва да приключат до седмица и да започне строежа на трасето.

Най-голям физически напредък Папазов е констатирал при третия лот Стамболийски-Пловдив. Там вече е положен около 4.5 км железен път, което е около половината от трасето в едната посока на движение. Очакванията на изпълнителя са до 15 юли да бъдат положени общо около 8.2 км релси, както и стълбовете на контактната мрежа. Работи се активно и по рехабилитацията на моста над река Въча.

Завършено е проектирането по позиция 4 „Проектиране и изграждане на системите за сигнализация в участъка Септември – Пловдив и телекомуникации София – Пловдив”. Има издадено разрешение за строителство и се очаква в кратки срокове да започне физическото изпълнение.

Общата стойност на проекта Септември - Пловдив, който се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. е около 630 млн. лв. и се очаква да приключи през лятото на 2015 г. Трасето, което се модернизира, обхваща около 110 км железен път разгъната дължина.ь

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?