Обновяват жп гарата в Карнобат за над 4 млн. лв.

Обновяват жп гарата в Карнобат за над 4 млн. лв.

Железопътната гара в Карнобат ще бъде основно реновирана с над 4 млн. лв. от еврофондовете.

арата е изключително важна и е единствената жп връзка между Югоизточна и Североизточна България. Тя е четвъртият по големина железопътен възел в страната и е част от транспортния коридор Пловдив – Бургас. От нея ще започне и развитието на направлението Бургас – Синдел. Амбициите ни са то да бъде част от инфраструктурата, която ще продължи към Русе." Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по време на официалната церемония на началото на строителните дейности по облекта.

Той изтъкна, че от нея ще започне развитието на направлението Бургас – Синдел, като амбициите са да бъде и част от инфраструктурата, която ще продължи към Русе.

Железопътната гара в Карнобат не е ремонтирана от изграждането ѝ през 80-те години на миналия век.

Заложено е да бъде ремонтирано не само приемното здание, но и пероните и подлеза. Ще бъдат извършени конструктивни укрепвания, архитектурно обновяване, както и изграждане на асансьори и съоръжения за лица с намалена подвижност за достъп до пероните.

Строителството ще продължи две години. През този период няма да бъде преустановена дейността на гарата, за да продължи да обслужва пътниците.

"Това реално ще бъде една нова гара, която ще запази духа на времето, когато е строена, за да има устойчивост и приемственост", отбеляза още Росен Желязков.

Обединението "Железопътна инфраструктура Карнобат", в което участват фирмите "Билдникс" ЕООД и "Билдинг Комфорт" ЕООД ще направи реконструкцията на гарата в Карнобат. Договорът с тях е за над 4.1 млн. лв. без ДДС.

Строителният надзор ще се осъществи от обединение "Консултанти Карнобат", състоящо се от фирмите "Инфра консулт груп" ООД и "Рубикон инженеринг" АД. Договорът с тях е за 157 000 лв. без ДДС.


Финансирането е осигурено от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Със средства от нея през настоящия програмен период се ремонтират общо 6 гарови комплекса - Карнобат, Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Общата стойност на всички обекти е около 30 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес