Обновяват жп гарата в Стара Загора с 11 млн. лв. от еврофондовете

Гаровият комплекс трябва да е готов до края на октомври 2021 г.

Така би трябвало да изглежда жп гарата в Стара Загора след ремонта

Железопътната гара на Стара Загора ще бъде обновена по проект финансиран от оперативна програма "Транспорт" 2014 – 2020 г.

Договорът за модернизацията на гаровия комплекс беше подписан днес от генералния директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Красимир Папукчийски и изпълнителя на обекта е ДЗЗД "Европейска гара – Стара Загора", съобщиха от НКЖИ.

В обединението влизат фирмите "Парсек Груп" ЕООД, "Престиж бизнес-93" ООД, "Бигла III" OOД и "АТМ" ЕООД. Договорът с тях е за над 9.7 млн. лв. без ДДС, а срокът му за изпълнение е 2 години.

Проектът за реконструкция на гаровия комплекс в Стара Загора е изготвен от обединението "КИГ – ИПС – ЕКА".

Железопътната сграда е разположен в югозападната част на Стара Загора между жилищната и промишлената зони. Приемното здание на жп гарата е проектирано и строено през 70-те години на миналия век. В експлоатация влиза през 1982 г. и оттогава не му е правен основен ремонт. С днешна дата сградата е в лошо конструктивно състояние.

С изпълнението на проекта то ще бъде изцяло ремонтирана съществуващата инфраструктура.

Ще се подобри организацията на обслужване в гарата и ще бъдат създадени удобства и комфорт за пътниците.

Заложени са още мерки за енергийна ефективност, подмяна на всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади. Ще бъде изградена нова климатизация.

Гарата ще разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност.

Споделяне

Още от Бизнес