Оборот над 1 млрд. лв. по Черноморието за втори месец

Оборот над 1 млрд. лв. по Черноморието за втори месец

За втори пореден месец оборотите на търговските обекти по Черноморските курорти са рекордни, отчитат от Националната агенция за приходите (НАП).

Данните от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП показват, че през юли хотелите, дискотеките и магазините по Северното и Южното крайбрежие са отчели продажби, които надхвърлят 1 млрд. лв.

В същото време с 10% е нараснал и броят на регистрираните касови апарати по морето.

В последните два месеца НАП, МВР и митнически служители контролират за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието. Над 500 данъчни инспектори наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и цигари. Под постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на "Фискален контрол".

Резултатите от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти, драстично намаление на констатираните нарушения, като и увеличаване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите.

По време на проверките НАП използва подхода на т. нар. открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като по време на наблюдението приходите на обектите са увеличават в пъти.

Сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл [email protected]

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?