Оборотът на фондовата борса се свил със 75% заради политически решения

Инвеститорите реагирали на въвеждането на глоби за чужденци и офшорки с ниви у нас

Оборотът на фондовата борса се свил със 75% заради политически решения

С повече от 75% се е свил оборотът на БФБ през февруари в сравнение с януари. Причината за това са "неочаквани и противоречиви политически решения по теми, засягащи капиталовия пазар", съобщиха от БФБ. Според тях това създава несигурна среда за инвеститорите.

Конкретното противоречиво политическо решение е промяната в закона за собствеността на земеделските земи. С нея беше въведена глоба, ако чужденци от страни извън ЕС или офшорни компании притежават ниви у нас. До 1 май тези собственици трябва да се поправят, а ако не го направят ще бъдат глобени със 100 лв. за всеки притежаван декар. Санкцията е три пъти по-висока при второ нарушение.

Тази разпоредба засяга бизнеса на публични компании с пазарна капитализация от 1.5 млрд. лв. При влизането в сила на закона Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, работодателски организации, организациите на инвестиционните посредници и на публично търгуваните дружества, на пенсионно-осигурителните дружества и БФБ сигнализираха, че може да се наложи тези компании да закрият дейността си или да продадат нивите, които притежават - около 500 000 дка. Всичко това ще се отрази зле и на капиталовия пазар у нас.

Причината е, че като публични дружества акциите им се търгуват на борсата и могат да бъдат купени от всякакви инвеститори - включително офшорни компании и чужденци от трети страни. Така те се явяват нарушители на ограничението за притежаване на ниви. Компаниите не могат да принудят инвеститорите да продадат акциите си или да им забранят да ги купуват, а ако задържат притежаваните ниви, може да има бъдат наложени първоначални санкции за общо 50 млн. лв.

Според БФБ законовите поправки, приети от парламента, са довели до "силна реакция от страна на професионалните инвеститорски организации и асоциации".

Освен драстично намаления оборот на борсата през февруари се отчита и допълнителен спад на основния борсов индекс SOFIX. Той е загубил допълнително 2.54% от стойността си и достигнал 487.79 пункта в края на месеца.
Пазарната капитализация на основния пазар на БФБ остава стабилна на равнище 3.69 млрд. евро, спадайки минимално с 0.33% на месечна база.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?