Оборотите на безмитните магазини намалели 3 пъти по време на данъчна проверка

Оборотите на безмитните магазини в малките контролно-пропускателни пунктове са намалели три пъти по време на данъчна проверка, продължила една седмица, съобщи по bTV заместник-министърът на финансите Стамен Тасев. Като сума, за седмица оборотите намалели с 300 хил.лв.

Нямало промени в обема на продажбите на летищата и по големите сухопътни пунктове - Калотина, Капитан Андреево и Кулата.

По думите на заместник-министъра, 99.99% от осъществените продажби са на цигари. Тасев заяви, че в момента България е безмитна зона по отношение на цигарите, защото навсякъде се продават вносни цигари без бандерол.

Той даде няколко примера за извършени продажби на особено големи количества цигари. В обекти, които по документи преди са продавали по 40 мастербокса за 2-3 дни, сега за седмица по време на проверката не са продали и кутия цигари.

Като пример заместник-министърът посочи, че на един от малките пунктове преди началото на проверката, един клиент е купил с една касова бележка 744 кутии цигари. Тасев уточни, че това не е нарушение на закона, защото няма ограничение за купуваното количество, но в никакъв случай не може да се нарече търговия на дребно.

Заместник-министърът на финансите каза, че досега няма доказани случаи на захранване на магазини в страната с цигари от фри шоповете. Според него идеята на създаването на безмитните магазини е била те да обслужват напускащите страната пътници, но проверка на министерството на финансите е показала, че оборотите на магазините от влизащи в България пътници са три пъти по-големи, отколкото при тези, които напускат страната.

Тасев повтори, че предложението на министър Велчев е да се закрият безмитните магазини по сухопътните пунктове и да останат възможностите за продажби само на летищата, във самолетите и във влаковете, както и да има дипломатически магазини.

Велчев обяви мярката малко след като избухна така наречения "яхтен скандал", като част от пакет действия за пресичане на контрабандата и сивата икономика. Срещу закриването на безмитните магазини се обявиха открито депутатите от ДПС. Този проблем бе посочен от Велчев официално и като един от трите му мотива да подаде оставка в началото на август т.г. При оттеглянето ѝ две седмици по-късно финансовият министър заяви, че е получил подкрепа от управляващата коалиция. От ДПС обаче веднага реагираха и стана ясно, че нито лидерът Ахмед Доган, нито депутатите му са обещали на Велчев да подкрепят подобна мярка.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?