Оборотите на заведенията са паднали с 80% след въвеждането на "зеления сертификат"

За четвъртък е насрочен национален протест срещу новите мерки от потърпевшите бизнеси

Оборотите на заведенията са паднали с 80% след въвеждането на "зеления сертификат"

Над 80% спад на оборотите в заведенията се наблюдава в първите два дни, след като "зеленият сертификат" стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Това показват данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Спадът е пропорционален на ваксинираните българи - при 20% ваксинация, 80% спад на оборота. Такава криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години, твърдят от трите браншови организации.

Те заявяват, че ще се включат в протеста на бизнеса, който започва в 15 часа на 28 октомври в цялата страна под надслов "Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!".

Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения у нас нямат нито една резервация на ден, твърдят от бранша.

В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен, посочват БХРА, СЗБ и БАЗ. Според тях затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден.

Ресторантьорският бранш смята, че тоталното обезлюдяване на заведенията е следствие на заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Той дискриминира няколко сектора от българската икономика, като ги задължи да работят само с персонал и клиенти със "зелен сертификат", но остави отворена по-голямата част от държавата и по този начин повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес, твърди браншът.

Той припомня, че е за въвеждане на "зелен сертификат", но той да е валиден за цялото общество, а не само за отделни сектори, които са обречени по този начин на гибел.

Напомня, че Министерството на здравеопазването е отказало да дава "делен сертификат" за антитела, но в същото време издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички европейски практики и е прецедент.

Освен това разпространението на "безплатните" бързи тестове за по 10 лв. към момента е бутиково и няма масов достъп до тях.

В държавната и общинска администрация няма изискване на "зелен сертификат".

Гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила не беше даден. Няма и икономически мерки за подкрепа на засегнатите браншове.

Неясно е какво се случва с хората, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?