Обръч от фирми около Масларова манипулирал обществени поръчки

Обръч от фирми около Масларова манипулирал обществени поръчки
Центърът за социално обслужване в Стара Загора, за който стана ясно че е похарчена рекордната сума от 19 млн. лева, се оказа не просто "златен" за данъкоплатците, а и част от съмнителна схема, разиграна с участието на фирми, свързани със социалния министър Емилия Масларова. След като стана ясно, че фирмата, спечелила обществената поръчка за реконструкцията на сградата, "Стара Загора 2007" е свързана косвено със съпруга на Масларова, в петък депутатите Елеонора Николова и Антонела Понева изнесоха още скандални факти около поръчката.

Те съобщиха, че разполагат с документи, според които на конкурса за обществената поръчка, състоял се през ноември 2007 година, са се явили общо три фирми, които се оказват свързани помежду си. Това са гражданското сдружение "Стара Загора 2007", фирма "Констракшън енд Рипеър" и фирма "Рувекс". "Стара Загора" 2007 дава най-ниската оферта - 18.8 млн. лева, а другите две – 19.9 млн. лева и 21.4 млн. лева. "Трите фирми кандидати явно са дали сходни цени, за да спечели посочилата най-ниска цена, която обаче е свръх висока за необходимите дейности по обекта", каза Понева.

Масларова иска от излишъка в бюджета 10 млн. лева с подвеждащия мотив, че парите са за изграждане на центъра, а всъщност трябвало да се извърши реконструкция на сграда в груб строеж – бивша поликлиника. Останалите близо 9 млн. лева са от бюджета на министерството. Няколко дни след отпускането на парите от излишъка гражданското сдружение се учредява като юридическо лице "Стара Загора 2007" ООД, в което собственици са пет други дружества. Това са "Елми", "Мела", "Байер", "Инекс монтажи" и "Конкордия", свързана със съпруга на социалния министър Антон Масларов. Именно фирма "Конкордия" е с 99% дял в "Стара Загора 2007".

Понева заяви, че обществената поръчка е манипулирана, защото и трите фирми, участвали в обществената поръчка се оказват свързани. Фирма "Рувекс" се управлява от Борис Славчев, който е и управител на фирма "Инекс монтажи", която от своя страна участва в "Стара Загора 2007".

"Констракшън енд Рипеър" пък според документите, с които разполагат депутатите, всъщност е преименуваната фирма "Лена", на която Антон Масларов е изпълнителен директор.

Фирма "Лена" ЕООД стана известна през 2006 година, когато гръмна скандал със спечелените от нея обществени поръчки за 5 млн. лева за обекти в Стара Загора и региона.

Доказателство за връзката между "Лена", "Констракшън енд Рипеър" е и фактът, че двете фирми имат един и същ БУЛСТАТ, един и същ адрес и едни и същи телефони. "Интересното е, че тези телефони всъщност са телефоните на хотел "Армира" в Старозагорски минерални бани. Същите телефони е посочила и фирмата "Стара Загора 2007", която печели поръчката“, каза Понева. Ето защо тя смята, че именно хотелът се явява "команден пункт" на обръча от фирми около семейство Масларови.

Собственик на хотел "Армира" е Венцислав Драганов, който е посочен като лице за контакт и на фирма "Конкордия". Драганов е съсобственик и на фирма "Тема" заедно с Елена Римпопова - собственичката на фирма "Лена", чийто изпълнителен директор е Масларов. Фирма "Лена" е спечелила и обществена поръчка за ремонт на кухненски блок в почивна станция на "Мини Марица Изток" на стойност близо 3 млн. лева през 2007 година.

Елеонора Николова обясни, че тези данни са подготвят като сигнал до прокуратурата. Според нея става дума за престъпление в особено големи размери, за което се предвижда наказание до десет години лишаване от свобода.

Освен това Николова призова премиера Сергей Станишев да вземе тези данни предвид когато реди кандидатските листи на партията за парламентарните избори.

Понева твърди, че миналата година чрез парламентарния секретар на министерството Петя Доганова е била предупредена от Масларова "да не отива твърде далеч, иначе ще стане лошо". Освен това получила "странно" обаждане от прокурор Катя Антонова от Върховна касационна прокуратура, която ѝ задавала въпроси с обяснението, че работи по случая във връзка с анонимен сигнал.

Споделяне

Още по темата

Още от България