Обръчът около Тръмп се затяга с призовка към финансовия шеф на организацията му

Алън Уайслбърг

Високопоставен представител от обкръжението на президента Доналд Тръмп е получил имунитет от прокуратурата във връзка с разследването на тайни плащания на две жени, които твърдят, че са имали сексуални връзки с Тръмп. Федералната прокуратура е предоставила имунитет на главния финансов директор на "Тръмп организейшън" Алън Уайслбърг за предоставяне на информация за бившия личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен, съобщи "Уолстрийт джърнал" в петък.

Уайслбърг е бил призован да свидетелства пред федерален съд.

Коен е уредил нерегламентираното плащане на поне две жени, които твърдят за сексуални връзки с Тръмп преди изборите през 2016 г. Във вторник адвокатът се призна за виновен по други осем наказателни обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, банкова измама и нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании. Коен свидетелства под клетва, че Тръмп му е наредил да извърши престъпление като уреди плащания за мълчанието на двете жени.

Алън Уайслбърг е получил миналия месец призовка да свидетелства в криминалното разследване на бившия личен адвокат на Тръмп, съобщи "Уолстрийт джърнал".

В същото време бивш служител на "Тръмп организейшън" е заявил пред Си Ен Ен, че  призоваването на Уайслбърг е "абсолютно кошмарният сценарий" за Тръмп, тъй като Уайслбърг знае всичко за финансите в организацията.

"Алън знае къде са заровени всички финансови трупове. Алън знае всяка сделка, той знае всяко търговско представителство, той знае всяка продажба, всичко, което се прави, всичко, за което можете да си помислите", коментира източникът на Си Ен Ен.

Двама високопоставени служители от компанията American Media Inc, която издава National Enquirer – таблоидът, чрез който са извършени плащанията, също са получили имунитет, за да свидетелстват в разследването, съобщиха американски медии.
Адвокат на "Тръмп организейшън" е отказал коментар за Алън Уайслбърг. Говорител на американската прокуратура също е отказал официален коментар, предаде Си Ен Ен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?