Обръщение на Надежда Нейнски и Мартин Димитров към СДС и ДСБ

"До следващите парламентарни избори остават девет месеца. Последните социологически проучвания на три различни агенции потвърждават опасението на сините избиратели, че подетият курс на самостоятелно явяване на двете политически партии ще доведе до крах на реформаторската десница. Според данните, СДС и ДСБ остават извън парламента, а обединението между двете формации – дори пет месеца след развалянето на Синята коалиция – запазва шансове за достойно представяне на изборите.

ПГ на Синята коалиция (СК) и евродепутатите на СК продължават да правят заедно смислени, разпознаваеми и медийно отразявани политики, но ръководствата на двете партии продължават да дават противоречиви сигнали за начина им на явяване на следващите парламентарни избори.

На два поредни форума – през юли в Габрово и през октомври в Боровец, ние изслушахме гласа на повече от 60 народни представители, местни лидери, кметове и общински съветници от СДС и Синята коалиция. Всички те изразяват тревога за все по-задълбочаващите се процеси на разделение.

Разделението отслабва традиционната десница, оставя ГЕРБ без дясна алтернатива и разчиства терена за партията на Меглена Кунева. Това открива пътя на БСП към властта.

Разделението е крачка назад в развитието и за двете партии СДС и ДСБ.

Разделението изправя дясно мислещите хора пред нелогичен избор. Отново ги принуждава да избират между две части на едно цяло - СДС или ДСБ.

Ние вярваме, че само създаването на единна формация на традиционната десница ще я превърне в силен и незаобиколим фактор в следващия парламент и в бъдещото управление на страната.

С настоящото писмо ви съобщаваме, че на проведената в Боровец среща на 20-21 октомври 2012 г. създадохме вътре в СДС - Национален съюз „Единство”. Той ще остане верен на очакванията на сините избиратели, които дадоха шанс на Синята коалиция през 2009 г. и продължават да се надяват тя да прерасне в единна формация.

Призоваваме ръководствата на СДС и ДСБ да преразгледат всички решения, свързани с разделението, и да започнат преговори за намиране формулата на единството."

Споделяне

Още по темата

Още от България