Обръщение на Симеон Сакскобургготски къмчленовете и симпатизантите на НДСВ

Уважаеми членове и симпатизанти на НДСВ,

След разгорелия се публичен дебат по повод решенията на Извънредния Конгрес на НДСВ, считам за необходимо да се обърна към всички вас, за да изразя и своите виждания за ситуацията.
През 2001 г. създадох НДСВ като широко обществено движение.  То олицетворяваше моите идеали за служене на Родината. В онзи момент това бе пътят да се включа активно в политиката и да работя за модернизиране на България. Повечето от целите, които си поставихме, бяха изпълнени – съвременна икономическа програма с реални резултати, стабилност и спокойствие за бизнеса, толерантност в политическия живот.
През последните години, като партийна организация, НДСВ преживява характерните кризи на повечето партии в едно посттоталитарно общество. Наблюдавайки този процес, за който и вие  като активисти на НДСВ в личните ни срещи и чрез писмата си сте ме осведомявали, реших, че е дошъл моментът за предприемане на промени в стила на партийния живот, за реформиране на партията, за преодоляване на капсулирането, което стана една от важните причини за спада на доверието.

Свикването именно на извънреден конгрес бе начинът да се чуе вашият глас и да се приемат наложителните промени още сега. Някои от тях предложих в словото си. Като например – разделянето на партийните отговорности от изпълнителната власт. Считам това за особено полезно с оглед на сериозната работа за укрепване на структурите. На този конгрес НДСВ имаше шанса да се обнови, да се мобилизира и да тръгне по-уверено напред към непосредствените си важни цели. Единодушната подкрепа, която ми оказахте за промените в устава, както и за моето преизбиране, за което ви благодаря, ми дадоха увереност, че сте ме разбрали и сме на прав път. Всичко това силно контрастира със случилото се в края на конгреса, както и с последвалите недопустими действия и непремерени изказвания на членове на парламентарната група.

Споделям вашата тревога, изразена в множеството ви обаждания и писма, че подбудите за това са по-скоро лицемерни и лични, отколкото проява на загриженост за морала и единството на партията. Очевидно е, че юридически аргументи имат за цел да прикрият политически маневри. Нещо повече, беше направен опит част от парламентарната група да изземе функциите на партията. Това ще ме принуди да сваля доверието си от определени личности. И ако трябва да се търси отговорност от някои, то трябва да бъде от тези, които си позволиха да възпрепятстват процедурите за членство, да спекулират с партийни документи и дори да ги изнасят публично. Няма да допусна подобни манипулации да бъдат прикривани зад името ми и да ви бъдат представяни като защита на лидера.

Начинът, по който вътрешни за НДСВ проблеми и лични амбиции бяха поднесени на обществото, лекомислено загърбвайки важни за ежедневието на хората теми, противоречи на моята представа за зряло политическо поведение. Случилото се на практика подменя първоначалния ми проект за НДСВ като една стабилна и отговорна политическа сила.

Ето защо, сериозно обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната. Ще намеря начин, надявам се и с вашата подкрепа, да реализираме идеите, заради които се завърнах в България...


Знаете, че историческите обстоятелства са определили още от малък да бъда възпитан да мисля преди всичко за Родината. В този смисъл, няма да позволя конфликтите от тези дни, а и бъдещите ми действия, да застрашат стабилността на държавата. За това ще разчитам, както на вашия доказан потенциал, така и на всички, които през изминалите години останаха съпричастни към усилията ми да видя страната ни такава, каквато я мечтах десетилетия в изгнание.

                                                                                                                  Симеон Сакскобургготски
                                                                                                                  Лидер на НДСВ

14 юни, 2007г.

Официален_сайт_на_НДСВ

 

Споделяне

Още по темата

Още от България