Обрат: Кандидатът с руска връзка ще строи "Турски поток"

Избраният саудитски консорциум не внесъл в срок документи, а другият внезапно подобрил офертата си

Обрат: Кандидатът с руска връзка ще строи "Турски поток"

"Булгартрансгаз" декласира саудитския консорциум "Аркад", избран да строи "Турски поток" на българска територия. Една от най-големите инфраструктурни поръчки – на стойност над 2 млрд. лв. - отива при другия участник – свързаното с Русия обединение "Газово развитие и разширение в България". За настъпилия обрат съобщи във вторник директорът на "Булгартранзгаз" Владимир Малинов.

474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница няма да се строи от саудитския консорциум "Аркад", чиято оферта единствено се вместваше в границите на обществената поръчка за 2.286 млрд. лв. без ДДС. Реализацията ще бъде поета от другия кандидат - италианско-люксембурският консорциум ДЗЗД "Консорциум Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ) между регистрираните в Италия "Бонатти С.П.А" и "Макс Щрайхер С.П.А", и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България", която е свързана с руската "Тръбна металургична компания" (ТМК).

До това решение се е стигнало след като от "Аркад“ не са внесли изискваните от тях документи за сключването на договора за построяването на газовата тръба в законово установения срок. Междувременно от ГРРБ официално били внесли корекция на офертата си и тя дори излизала по-евтина от тази на "Аркад“, обясни Малинов.

На заседание на управителния и наздорния съвет на "Булгартрансгаз“ (БТГ), състояло се във вторник, и след осигуряване на необходимите вътрешно-корпоративни документи е взето решение договор да се сключи с ГРРБ, каза шефът на БТГ на свикана пресконференция.

Това решение може да се обжалва от "Аркад" в десетдневен срок, а новият изпълнител ще има също 30 дни срок да осигури документите за подписването на договора.

Малинов каза, че няма обяснение защо от саудитския консорциум, който иначе е солиден и надежден партньор, не са предоставили документите.

Газовият шеф припомни, че на 3 април 2019 г. офертата на "Аркад“ за над 1.102 млрд. евро без ДДС, която единствена се вместваше в сумата на обществената поръчка, бе предпочетена. От 16 април е започнал да тече 30-дневният срок за внасяне на всички документи от страна на саудитската компания. До 16 май обаче от исканите 30 документа били предоставени едва четири. Срокът бил удължен до 22 май, но отново не пристигнали никакви документи. Такива няма и до сега, каза Малинов.

Междувременно обаче, на 17 май ГРРБ подало официално предложение за подобряване на първоначалната си оферта, която беше за 1.601 млрд. евро без ДДС и излизаше доста над търсената от БТГ.

Малинов обясни, че класираният на второ място кандидат е предложили отстъпка от 31 процента на цената си и намаляване на лихвата за осигуряване на собственото финансиране за реализацията на проекта. Така тяхната цена станала 1 102 197 332 евро без ДДС и дори била с 6 хил. евро по-ниска от тази на "Аркад“.

Техническите параметри на офертата оставали същите и при това положение консорциумът се ангажира да построи 250 км от трасето на "Турски поток“ до края на 2019 г., а останала част  - за 365 дни, за да може БТГ да спази договорните си ангажименти с руската "Газпром“ и да започне да пренася по тръбата първите количества газ – в непълен капацитет – от началото на 2020 г.

"В момента на новия изпълнител се връчва решението на промяната на избора. Започва да тече десетдневният срок за обжалване на новото решение и след това 30-дневният – за внасяне на документите за сключване на договора", каза Малинов. По думите му от изпълнителя зависи кога ще бъде подписан контрактът, но това трябва да стане най-късно в първата половина на юли. Според Малинов това няма да попречи за да се спази срокът от завършване на първата част от трасето за 250 дни.

По думите му в началото на юни се очакват разрешителните за строеж на газопровода от регионалното министерство.

Запитан как от ГРРБ са решили да подобрят офертата си точно ден след изтичане на срока за осигуряване на документите от "Аркад“, Малинов каза, че в предложението на втория претендент изрично било отбелязано, че не са наясно дали има сключен договор, но отправят новата оферта. Според Малинов конкурентът е следил какво се пише по медиите, тъй като "Булгартрансгаз" е изключително прозрачна и съобщава всичко навреме.

От публикуваните протоколи по поръчката е ясно, че в предложенията и на "Аркад“, и на ГРРБ са ангажирани едни и същи доставчици. Сред тях са "Бреда Енергиа", "Камерон Итали", "Сиско", "Бош".

От ГРРБ смятат да ползват руски и гръцки тръби от "Волжски тръбен завод", "Загорски тръбен завод" и от "Коринт пайпуъркс", която ще доставя тръбите и за газовата връзка с Гърция. Не се потвърди предварителната информация, че като доставчик на тръбите ще играе руската "Тръбна металургична компания", чийто представител Андрей Зимин е част от управата и на люксембургския партньор в ГРРБ "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България". Сред останалите посочени доставчици на класирания на второ място кандидат, който след обрата получава поръчката, са немската "Сименс", японската "Фуджицу", "Бьохмер", "Валвиталиа" и други.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?