Обрат: КЗК разреши на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ

Мотивите за одобрението още не са съобщени, но купувачът е уведомен

Обрат: КЗК разреши на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на застрахователния холдинг "Еврохолд" да придобие дружествата на чешката енергийна група ЧЕЗ в България, съобщиха от купувача пред Българската фондова борса в четвъртък.

Решението на КЗК не е публикувано на сайта ѝ, но "Еврохолд" е бил уведомен за позволението, което точно преди година бе отказано и сделката бе забранена. След обжалване, Административният съд София област откри куп нарушения в произнасянето на КЗК и върна производството за ново разглеждане, което сега приключва положително за застрахователния холдинг.

Зелената светлина от КЗК ще позволи приключването на сделката за 350 млн. евро, при която специално създаденото от "Еврохолд" в Холандия дъщерно дружество "Ийстърн Юропиън Електрик къмпани" ще придобие контрол над шест от дружествата на ЧЕЗ в България. Реално "Еврохолд" ще придобие 63 на сто от акциите в мрежовия оператор в Западна България и също толкова от снабдителя с ток в този регион, както и ще вземе изцяло търговец на ток, два ВЕИ проекта и дружество за информационни технологии.

"Придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп е част от стратегията на "Еврохолд" за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания", пише в съобщението на холдинга до борсата, където той е листнат.

"Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ Груп в България в структурата на "Еврохолд" ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков", припомнят от "Еврохолд".

Бъдещият собственик уверява, че сегашният висш мениджмънт на ЧЕЗ България ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението.

"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификацияна портфолиото ни. "Еврохолд" има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза", коментира Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и Сливания" в "Еврохолд България".

Одобрението на КЗК е пълнен обрат на решението от миналия октомври за забрана на сделката. Предстои да се види с какви мотиви сега тя е позволена и антимонополният орган вече не вижда проблеми пред нея.

Сделката на "Еврохолд" и ЧЕЗ бе забранена от КЗК, както това бе сторено при първия опит за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ на дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова.

За "Еврохолд" пречка пред придобивката се оказа притеснението на антимонополната комисия, че придобиването на енергиен бизнес от страна на застрахователния холдинг може да наруши пазара с несъществуващи обезпечения. КЗК не се се впечатли и от обещанията на "Еврохолд" да не предлага застраховки за участие на борсата за ток, които според комисията може да доведат до злоупотреба с монопол.

Това обаче бе оспорено от "Еврохолд" и от самата ЧЕЗ и в решението си Административният съд София област констатира, че КЗК не е извършила "задълбочено проучване", а е симулирала такова и е забранила безусловно сделката. Според магистратите комисията е допуснала и съществени процесуални нарушения.

Така КЗК бе принудена да започне ново производство по сделката

До договора между "Еврохолд" и ЧЕЗ се стигна, след като антимонолният орган забрани на "Инерком" да придобие този бизнес със също толкова странни мотиви.

За интереса на "Еврохолд" към активите на ЧЕЗ в България стана ясно още през март 2019 г., а месец по-късно – още докато течаха преговорите между двете страни, Комисията за финансов надзор започна проверки в застрахователния холдинг дали има финансова мощ да придобие дружеството. Резултатите от тях така и не станаха факт, но бяха изпратени от КФН на прокуратурата, данъчните и ДАНС. Не е ясно какво се е случило след това от страна на тези органи.

В изтекли в началото на юни 2019 г. записи с глас като на премиера Бойко Борисов се дават инструкции: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене".

Не става ясно кой е "оня", но в енергийните среди се твърди, че и ЧЕЗ, и "Еврохолд" са били разубеждавани от "правителствени емисари" да се откажат от сделката.

Софийската градска прокуратура образува проверка как е направен и дали е манипулиран този запис. Междувременно, две международни експертизи – поръчани от сайта "Биволъ" и от евродепутата от социалистите Елена Йончева, установиха, че записът на премиера Бойко Борисов е автентичен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес