Обрат: Няма да се дава неограничен достъп на службите до банковата тайна

Депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред гласуваха да отпадне предложението за промяна в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което даваше широки правомощия на службите за сигурност да изискват каквато им е нужна информация от банките за техните клиенти, без да имат за това съдебно разрешение.

Това е станало на закритото заседание на комисията в сряда, предаде "Капитал". Мотивите за решението на комисията са становищата на БНБ и на Асоциацията на банките в България, които решително се противопоставиха срещу падането на практика на банковата тайна и разширяването на кръга на лицата, които могат да имат неограничен достъп до всички банкови операции по всяко време.

Според председателя на комисията Красимир Ципов за отмяна на предложението са надделели както аргументите на банкерите, така и негативният обществен отзвук.

Текстът, който предизвика реакцията, гласеше: "Предоставянето на документи, сведения и друга информация не може да се отказва или ограничава по съображения за служебна, банкова или търговска тайна".

Запазват се обаче текстовете, които натоварват банките с функциите на финансово разузнаване. Според тези текстове банките трябва да следят и съобщават за "сложни и необичайно големи сделки... които нямат явна икономическа и законна цел". Тази неясна формулировка също предизвика реакцията на кредитните институции.

Споделяне

Още от Бизнес