Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обрат: Прокуратурата се самоотрече от "атентата" срещу Пеевски

Отговорността за кухия "гейт" бе препратена към МВР и следствието, Цветлин Йовчев отрече

37 коментара
Пеевски след разпита си в столичното следствие. Сн. БГНЕС

Прокуратурата призна, че няма никакви доказателства за подготвяно покушение на депутата от ДПС Делян Пеевски. В сряда институцията съобщи, че оттегля протеста си срещу съдебното решение за освобождаването на тримата мъже, обвинени миналата седмица в "опит за убийство" на човека, чието име стана символ на задкулисието и се оказа в епицентъра на политическите катаклизми.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да излезе доблестно от ситуацията, обяснявайки, че проявата на "процесуален инат" – тоест да поддържат обвинението на всяка цена – е "вредно". От обясненията му стана ясно, че прокуратурата е била подведена от МВР, което вътрешният министър Цветлин Йовчев опроверга, откъдето пък възникнаха "основателни предположения" за обтягане на отношенията.

 

Съобщението, че прокуратурата се отказва от твърдото си намерение да иска постоянния ареста на Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов бе огласено от институцията 24 часа преди Софийският апелативен съд (САС) да разгледа в публично заседание мярката за неотклонение на тримата.

 

Преди четири дни Софийският градски съд (СГС) ги освободи с мотива, че по делото тотално липсват доказателства за вината им и дори няма обосновано предположение, че някога са опитвали да ликвидират Пеевски.

 

До внезапното решение на Софийската апелативна прокуратура (САП) да оттегли протеста на колегите си от Градската прокуратура (СГП) се стигнало, след като по казуса са ангажирани обвинители от САП и Върховната касационна прокуратура, се казва още в официалното съобщение.

 

Бойко Борисов: Поведението на Цацаров е пример на политическата класа

"Искам да поздравя главния прокурор Сотир Цацаров, то така и се прави, когато подчинени и хора, които са направили нещо, както трябва, вместо да се проявява инат или да се защитава сляпо една институция – правилното, нормалното и достойното е да излезеш и да кажеш: "Да, имаше някакви нередности или грешка. Вървим нататък". Това е честно и хората го разбират. Сотир Цацаров даде пример на политическата класа, как би трябвало да се действа."

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда пред агенция "Фокус" по повод изявлението на главния прокурор Цацаров, че обвинението няма да настоява за постоянния арест на заподозрените за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, тъй като липсват доказателства.

"Няма убити, няма убийство, няма убийци", обобщи Сотир Цацаров пред журналисти в сряда.

 

Така очевидно отпадат и тиражираните от медиите на Пеевски твърдения, неопровергани досега от прокуратурата, че поръчител на покушението бил мажоритарният собственик на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев, който оттук нататък остава разследван "само" по съмненията за финансови и корупционни престъпления.

 

Новината идва в момент, когато доскорошните съдружници Пеевски и Василев влязоха в открит конфликт, който според КТБ избухнал заради необслужвани кредити и други неуредени финансови взаимоотношения. Безпрецедентното активизиране на прокуратурата спрямо КТБ миналата седмица – разпити на ръководството, претърсвания на фирми на Василев и като капак – повдигнати обвинения за "покушение" срещу Пеевски – бяха изтълкувани в публичното пространство като знак, че ударът срещу банкера е в услуга на депутата от ДПС.

 

В понеделник обаче последва и разпит на Пеевски в столичното следствие, след който той отрече, че е "началник" на съдебната власт, защото, ако бил такъв, "убийците" му нямало да са на свобода. По този повод прокуратурата заяви в сряда, че "без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото".

 

Съобщението на държавното обвинение завършва с категоричното напомняне, че институцията "изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни".

 

Цацаров: МВР е започнало разследването; Йовчев: Всичко е синхронизирано

 

Обяснявайки обрата в ситуацията, Сотир Цацаров заяви, че разследването е започнало в МВР. По-късно обаче вътрешният министър Цветлин Йовчев контрира, че "всички действия на МВР са синхронизирани с прокуратурата".

 

"Досъдебното производството за опита за убийство на Делян Пеевски е започнало по неотложност, т.е. първото действие по разследването по това досъдебно производство е било осъществено от органите на МВР, след което прокуратурата е била сигнализирана. От там насетне е образувано и самото досъдебно производство", каза главният прокурор.

 

При положение, че липсват всякакви доказателства за вината на тримата обвиняеми, да се поддържа тезата те да останат в ареста "е да се поддържа позиция на процесуален инат, а процесуалният инат е показал, че винаги е вреден", призна той.

 

"Може да се говори за предприети действия, които са свързани с евентуално опити за организация на нерегламентирано проследяване, на нерегламентирано установяване на местонахождението и движението на въпросното лице, но в никакъв случай не за действия, които са свързани с опит за убийство", обобщи кухата конструкция на обвинението Цацаров.

 

Йовчев обаче показа, че няма намерение да поема вината за фиаското по този казус: "Всички действия на МВР са проведени под ръководството на прокуратурата по отношение на повдигане на обвинения срещу определени лица, за които те са имали основания".

 

"Работата на МВР по случая е по конкретни сигнали, съдържащи конкретни данни за подготвяно тежко криминално престъпление", добави главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, продължавайки да поддържа първоначалната позиция на разследващите, че опит за убийство има.

 

Той каза още, че обиските и подслушванията, извършени от МВР, са били одобрени от съда и от тях са произлезли веществени доказателства, чиято стойност само съдът можел да прецени. Не коментира обаче становището на прокуратурата, че по делото е налице тотална липса на доказателства срещу заподозрените.

 

СГП два пъти отказвала да образува дело, докато не се намесил Пепи Еврото

 

По неофициална информация на Mediapool въпросното разследване започва с прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) в условията на неотложност. По тази хипотеза в Закона за СРС-тата МВР има право да подслушва заподозрени в рамките на 24 часа, след което задължително иска от съда да одобри това действие.

 

В случая с Христов, Методиев и Върбанов, Градският съд е разрешил провеждането на подобно подслушване, след което записите от СРС-тата са пратени на СГП, за да се произнесе по хода на разследването. Градската прокуратура постановява на два пъти отказ от образуване на досъдебно производство, приемайки, че в подслушаните разговори липсват данни за готвено или извършено престъпление.

 

След това от МВР изпращат резултатите от въпросното подслушване на столичното следствие, чийто ръководител Петьо Петров, известен с прозвището си Пепи Еврото, образува разследването, по което впоследствие Христов, Методиев и Върбанов са привлечени като обвиняеми, съобщиха пред Mediapool източници, запознати с казуса.

 

Името на Петров е замесено в не един и два скандала в съдебната система, като за последно той имаше ролята на основен свидетел по тотално проваленото корупционно дело срещу бившия военен министър Николай Цонев.

 

Въпреки че две поредни съдебни инстанции приеха, че по този казус са установени множество нарушения на разследващите и дори провокация към подкуп от страна на Петров, което е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, той оглави столичното следствие през март м.г.

 

Любопитна подробност бе фактът, че повишението му стана на същата дата, на която СГП е прекрати делото за пране на пари срещу тогавашните издатели на вестниците "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов, по което Петров работеше като следовател в НСлС.

 

Той оглави столичното следствие по предложение на бившия градски прокурор Николай Кокинов, като още тогава главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Петров не е негова номинация и Кокинов има срок, в който да докаже, че предложението му е правилно. Междувременно обаче Кокинов напусна системата след огласяването на скандалния му разговор ексшпремиер Бойко Борисов и бившия агроминистър Мирослав Найденов, а Петров остана начело на следствения отдел към СГП.

 

Според запознати обаче, развоят на делото срещу т.нар. "убийци" на Делян Пеевски може да се окаже последният скандал, в който Петров е деен участник, като висш следовател.

 

Адвокат Николай Хаджигенов, защитник на един от задържаните за "покушението", още първия ден коментира, че по делото няма абсолютно никакви доказателства. Разпитани са двама "дългогодишни служители на Делян Пеевски, които са подали сигнал за опит за убийството му" с твърдение, че "някой се опитва да пробие охраната" му. По повод на анонимния свидетел по делото защитникът каза, че силно напомня с поведението си на следователя Петьо Петров по разследването за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. Той бил активен и питал обвиняемите: "Абе ти можеш ли да ме запознаеш с този, можеш ли да направиш нещо?"


"Както обикновено – един анонимен свидетел и един смачкан свидетел или инициатор, безбройни СРС-та и това е. В делото въобще не се споменава думата убийство, освен в обвинението" коментира на 15 юни защитникът и допълни, че в записите става дума за пари – "някой щял да даде на някой си 5000 лева".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Milena.Borisova
  #37

  Ще отрекат след като нямат никакви доказателства, да не би цацаратурата да се е осъзнала, че много бърка, като се оставя Грух да я манипулира и да му обслужва интересите?

 2. чико
  #36
 3. ivancho ivanov
  #35

  "..А какво каза Мая Манолова в неделя при Кеворк - за изминалата година била ликвидирана полицейщината, която била характерна за Цветанов! Хехе! Арестуват трима души, влачат ги по арестите, в съда - и накрая - нямало основания .." -авт. Апостол, 2)! Какво безсрамие! Мая Манолова е зам.председател на Нар. събрание, бе хора! Тя ни представлява! Абсолютно мълчание има обаче, по случаят Христо Бисеров, също зам. предедател на Нар. събрание(напуснал всички постове. Защо? Мълчание, ) . Цацаров трябва да си подаде оставката, ако е почтен. Много пропадания! Не е за тази работа! Виждаме бесепарите не си подават оставката, но Сотир Цацаров не е бесепар! Айде, Сотире! Тръгвай!

 4. karailieva
  #34
 5. karailieva
  #33
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #32
 7. чико
  #31
 8. karailieva
  #30

  И само с това ли ще мине? А, че се опетни името на човек, нищо ли не значи.

 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #29
 10. чико
  #28

  а кой ще накаже прокуратурата?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.