Обрат в електоралните нагласи в Гърция, Нова демокрация изпреварва СИРИЗА

Обрат в електоралните нагласи в Гърция констатира социологическо проучване, публикувано в местния сайт Нюпост, което показва, че двете партии - Нова демокрация и СИРИЗА, са си разменили местата и вече консерваторите са по-предпочитани от радикалната левица, докато в предишни анкети СИРИЗА имаше предимство пред Нова демокрация.

Според най-новото допитване, което се определя като "тайно" и било връчено на премиера Андонис Самарас, ако сега има избори, Нова демокрация ще получи 29,7 на сто от гласовете срещу 28,1 на сто за опозиционната СИРИЗА. Като трета партия и в това проучване се сочи крайнодясната "Златна зора", която е увеличила процентите до 15 на сто, следвана от социалистическата ПАСОК, която показвала тенденция към стабилизиране. За нея биха гласували 6,6 на сто.

В сравнение с предишни анкети разместване има и в местата на останалите политически сили - Комунистическата партия е получила 5,7 на сто, "Независими гърци" -  4,7 на сто, загуби пък е регистрирала малката партия Демократична левица ДИМАР, представена в сегашния коалиционен кабинет. В тази анкета тя е получила 3,7 на сто.

В предишно допитване от декември миналата година на същата агенция СИРИЗА оглавяваше класацията и бе посочена като най-предпочитана политическа сила от 28,7 на сто от запитаните. След нея бе Нова демокрация с 26,1 на сто, "Златна зора" - 12,1 на сто, ПАСОК -7,8 на сто, "Независими гърци" - 7,1 на сто, ДИМАР - 5,7 на сто и Комунистическата партия - 5,4 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?