Обрат в Пловдив - Славчо Атанасов изпреварва Дани Каназирева за балотажа

Сн. БГНЕС, архив

Славчо Атанасов (НФСБ/ВМРО) е с втори резултат на кметските избори в Пловдив и изпреварва Дани Каназирева ("Съюз за Пловдив") за балотажа. Това показва паралелното преброяване на "Алфа рисърч" на около 65 % от протоколите.

Според него на балотаж отиват Здравко Димитров, който категорично взима първия тур на изборите, и Славчо Атанасов, който води с около 6-7 процента пред Дани Каназирева.

Преди това предварителните проучвания даваха преднина на Каназирева.

Обрат показват и данните на "Галъп".

По-рано през изборния ден трима от кандидат кметовете - Николай Радев, Славчо Атанасов и Георги Колев изпратиха сигнали до Централната избирателна комисия за манипулиране на социологическите изследвания от страна на симпатизанти на "Съюз за Пловдив", които масово участвали в проучванията.

По-рано в неделя и Славчо Атанасов призова да се изчакат окончателните резултати от преброяването на бюлетините и тогава да се коментира.

Според предварителните прогнози той се нареждаше на трето място след първия тур на изборите в Пловдив с около 15% подкрепа. Изненадващо проучванията нареждаха преди него кандидатът от "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева.

Каназирева също избягва да се "радва предварително", тъй като данните от преброяването на гласовете в Пловдив може да се окажат различни от неокончателните проучвания. Социолозите също са предпазливи в коментарите си за изборните резултати в града.


Дани Каназирева.

"Това са само екзитполове, и нищо повече. Преди 4 години, когато загубих от Иван Тотев, екзитполовете даваха 12% преднина за него, в крайна сметка резултатите бяха 0.004% повече гласове за Тотев", коментира Атанасов пред БНТ.

По думите му резултатите на социолозите за Пловдив "не се получават". "За мен гласуват хора от най-различни съсловия. Моят вот е мажоритарен, доказано. За мен гласуват както леви, така и десни, както и хора, които не се интересуват от политика", коментира Славчо Атанасов.


Славчо Атанасов

Каназирева пък се определи като моралния победител в изборите в Пловдив. "Мога да меря сили със Здравко Димитров от ГЕРБ, вярвам в града си, обичам града си, не се знае още нищо, нека да не се радваме предварително, не се знае дали съм втора или отново ще мина трета след преброяването на бюлетините. Аз вече съм моралният победител, показах на големи партии как без пари, без нито един купен глас се печели и се стига много напред", коментира Каназирева пред бТВ.

Тя каза, че все още не смее да се радва, защото предстои броенето на бюлетините, а там, по думите ѝ, се случват неприятните изненади.

"Съюз за Пловдив" и аз бяхме трети с малка разлика още миналия път. Аз познавам града си, знам пулса на Пловдив, познавам хората. Знаех, че ако има честни избори, ще бъда на балотаж", каза Каназирева. Добави, че срещу нея и формацията ѝ имало "огромна медийна пропаганда и огромни манипулации".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?